Saturday, February 6, 2016

Pursuing degree in UIA/IIUM

Ada kawan sorang tu for real kan hahahaha dia tanya qila what's the difference between UIAM/IIUM. LOL! UIA tu Universiti Islam Antarabangsa ye adik2.
IIUM tu International Islamic University Malaysia adoi. Lawak lawak je soalan.

Okay. The very, very long posts starts right now. *Takde la panjang mana* ihihi.
Okay, hi? Welcome to the garden of knowledge and virtue! :) Jangan risau sebab #UIABEST

Siapa dah settled prereg boleh relax. Yang belum. Take a chill pill okay? Cuma bertabah ah nanti bila dia dah online. Kena add subject secepat mungkin sebab nanti berebut class huhuhu. Chaiyuk! Okay. Jgn takut takut eh. Dulu qila pun ternangis HAHAHAHA sbb stress and takut nak masuk belajar kan. Hehe degree susah kut. Siapa je kata degree senang? Meh nak cuit ciked. :P It's okay. Keep calm. Ingat, belajar krn Allah. Inshaallah dipermudahkan. And then, plan your study elok elok tau tau. Hihi. Okay jom!

TAARUF WEEK (minggu orientasi, taaruf means kenal kenalan gitew)
Okay, simple je taaruf week dkt UIA ni. Lagi lagi untuk yg dari CFS. Sesungguhnya mudah! Hihi. Bawak offer letter, gambar passport, slip bank, ic, and last but not least MUKA YG LAWA untuk tangkap gambar matric. Ha ha ha make sure your face decent at that time ok. Pls la gurls, that face is gonna be your freaking matric card for freaking 4 years kut. Hahahahaha! Masa ni la nak pakai make-up ekeke loljk im kidding. Qila pakai cream sikit je haha. Nasibaik camera sekarang lelawo so tak nampak lerrrr jerawat qila tu hiks.
Important things in taaruf week (for girls) hehe sorry brothers.
- White tudungs (Bai'ah session wajib bawal. No shawls except for international students)
- White sarung. Qila pakai kain putih yang dari Cfs dulu je haha nasibaik muat lagi ihiks!
- Dark coloured shoes
- Baju kurung & jubah (not made of lycra pls)
- Air kosong untuk minum!
- Payung (in case hujan) nak balik mahallah balik nnt ha.


Okay, please prepare mentally and physically okay baby? Haha. Seriously akan penat banyak I'm not gonna lie. Sebab......
  1. Pagi kena bangun awal gila at 5.15AM. Itu pun alhamdulillah time tu subuh agak lambat @ 6.10AM haha. So mandi siap siap kena berjemaah dkt masjid oi. Gerak gi masjid in 10 minutes gitu. Memang tersengguk solat situ sbb imam baca lamaaaaa hahahahahaha taaa kuadd betul. And then breakfast time wiwiwi. Best! 5 hari makan free wuwuwuw.
  2. Ha! your torturous moments begins NOW! Hahahahaha. Bawak la cushion kalau rajin ekeke sebab you're going to listen lots and lots of briefingsssss omg. Bayangkan 4 jam straight you duduk. Oi petak bontot!! Sadly, it's true huhu.
  3. Idk but time qila ada 'Self Management' time so memang boleh balik bilik jap untuk mandi solat. Huhuhuhu. Ok la juga daripada tak mandi dari pagi sampai ke malam kan.
  4. Bertabah la untuk 5 hari!

So bawak la earphones hewhew. Tak pun tidor je (mcm qila) hahahaha! Anyway. Ada certain briefingsssss mmg tak berguna hahahahaha. Tapi certain briefingsssss best gila namatey! Memang gelak je hihi. Sebab best! 
And then last day kitorang ada Walk-A-Thon? Wuhuw! Just jalan half UIA beramai ramai. Ada workouts sikit je. Tak byk pun. Best!!!!!! Hihihi.
Last but not least. Bai'ah Ceremony. Angkat sumpah jadi student UIA :') ni sebak sikit la heeeee~ I got goosebumps ok. Sebab dah habis taaruf 'so-called-torture' week, but akan start dah journey degree kan :))))) Haish. Takut!!!! Hihihi but hey, life isnt freaking easy ok? Okay. That's all i guess? Tak best la bagi tahu semua benda :p nanti tak thrill. Hihi. Oh ya, hari jumaat girls akan solat jumaat ye. For the first time in forever qila solat jumaat ahahaha dah lah kebetulan that week khutbah in Arabic :( sayang betul hihi. And alhamdulillah tak tidor hahah! Salute brothers yang gigih tak tidor jugak wuhuw! 

P/s : Ramai jumpa jodoh dkt uia. Adakah qila akan jumpa jodoh nya di sini? Nantikan....... HAHAHAHHA NO. Anyway! Pape nak tanya tanya je lah hihi.
 Hikhikhik terjeling brother pakai jubah putih encem pulak hiks. 

8 comments:

  1. good luck for your degree. hihi ;)

    ReplyDelete
  2. goodluck qila! Semoga dipertemukan jodoh di UIA XD hihi

    ReplyDelete
  3. Seronoknya baca kisah orang yang ada taaruf week macam ni. Macam akak, takde taaruf week or orientation week bagai ni. Dah kena campak dekat Canada tu, pandai-pandai kau la survive cari kelas bagai ni.

    ReplyDelete
  4. salam .. alololo comelnya qila! :)

    ReplyDelete
  5. Belajar rerajin Qila! Good Luck ^^

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!