Saturday, February 13, 2016

Chia Seeds!

Hi! Haha. Kemain gila tadi qila, umi & (especially kakak) dia tu kuat juga membazir rupanya haha! Anyway. Alhamdulillah kalini tak membazir wuhuw! Kitorang borong (?) chia seeds!
 
Ye. 3 bottles for only RM63.40! Hihi. Buy 2 Free 1 ni macam sangat tempting aduh haha. Memanggil manggil je. Hihi. So jatuh RM21 seposen je satu botol okay? I mean how cool is dat? Heee. Anyway, ni yang 300gram! Huhuw. Qila tengok dekat instagram jual mcm mahal je. Ingat ada dekat Cold Storage je tengok tengok eh no lah. Dekat AEON pun ada wiwiwi. 
Guess what? Bila qila tengah tengok Chia Seeds ni, sambil bebel dekat kakak. Mengharapkan dia belanja sebenarnya kihkih. Duk goda dia, weh ko makan aaa chia seed ni ko kan nak kahwin and nak cantik kihkih.

Tetiba je ada satu pakcik encem ni tengah belek belek jugak tau. Qila pun selamba je "Hi Uncle? What are the benefits of chia seeds? Hehe is it okay....?" And muka dia mcm blurrrrrz for 1 second there.

Hahahahah! Pastu dia tarik napas jap. Lol. And he said "Oh, bagus juga lah. Uncle dah consume tak sampai one month lagi, but okay la. Tak rasa penat sangat. Energetic. And good for skin." 
"Oooooh....ahaaaa. Gitu. Thanks Uncle!" And qila terus grab 3 botol haha tamak sungguh. But oh well. Dengar good for skin je terus mesmerized hewhew.
So yeah. These are SOME of the benefits of chia seeds!
  • Why so much love for this tiny seed? Chia seeds are a super food containing omega-3 fatty acids, fiber, protein, and iron. One tablespoon of chia seeds is 70 calories, 2 grams of protein, and provides 20% of your daily value of dietary fiber!

And here are some recipes to campak those chia seeds wuhuw!
  • Chia Pudding with any fruits (Chia seeds + 1 1/2 cup almond milk + 1 tbs maple syrup for the pudding)
  • Overnight Oatmeal bowl! (Quakeroats + milk + fruits+ chiaseeds)
  • Delicious breakfast of (Greek yogurt + granola + chia seeds and strawberries ❤️)
  • Fruity Smoothies with chia seeds (yogurt + milk + ice + fruits + chia seeds)

Credit : Tumblr :') 
Super simple but so good!

Pls do more research okay? Hugs! And you can also refer to these blogs too : Blog 1 & Blog 2 hehe. Refer ig : @jelita.kl ok? Malas nak type pepanjang sorry hihi. Hm....
P/s: Made some overnight oats and now I'm so excited to eat them in the morning that I can't sleep. Hihih.
Thanks kak Sally share resepi ihihi.

25 comments:

  1. kak ima tgk pun.. rasa macam tak len nak jalan. ahahahah...

    ReplyDelete
  2. macam best je. Nak try lah :D

    ReplyDelete
  3. my coach pun galakkn chia seed ni.

    ReplyDelete
  4. dari dulu lagi cari benda alah ni tapi tak jumpa2 hahaha. rasa macam nak pergi serbu kedai beli skrg je T_T

    ReplyDelete
  5. enggak tahu dong apaan ni qilah HAHAHAAA

    ReplyDelete
  6. waa sekali letak banyak mcm tu eh?tak ubah rasa mkanan ke?

    ReplyDelete
  7. chia seeds ni tak pernah beli mcm kat atas selalu makan biskut oat crunch yang ada chia seeds je hehehe

    ReplyDelete
  8. Sebelum ni tak pernah tengok chia seed yang macam ni. Pernah tengok chia seed skin care je.

    ReplyDelete
  9. Ok baru baca yg blogfirst tu. Haha. Nanty nak try jugaklah. Nak ploles haha

    ReplyDelete
  10. Rasa chia seeds ni macam mana, Qila? Sedap tak? Tengok rupa dah macam biji selasih. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ingatkan biji selasih..

      Delete
    2. Chia seed memang banyak manfaat untuk kesihatan.. Semoga qilah sentiasa sihat

      Delete
  11. macam best ni....kena dengan demam nak diet ngeh2

    ReplyDelete
  12. kak sally selalu beli kat MBG je...mmg elok makan sbb dia mmg baik utk kesihatan plus boleh cepat kurruihhh~

    ReplyDelete
  13. dah lama nak beli tapi xbeli2 haish xleh jadi ni T^T

    ReplyDelete
  14. selalu jugak dengar pasal chia seed nih tapi xpernah cuba. haha kalau okay review lagi ek :D

    http://mellyacrayola.blogspot.my/

    ReplyDelete
  15. wah banyak benefits dia kan.. leh try ni.. ^^

    singgah sini.. :)

    jemput join GA Shawal.. ^^

    http://akubukaninnocent.blogspot.com/2016/02/daebakfebruary.html

    ReplyDelete
  16. gojeslahh qilaa nanti sekarang pun dah gojes

    ReplyDelete
  17. Ermmm. Baru tau pasal chia seeds ni. Oke, so lame. Haha :P

    ReplyDelete
  18. Prof Muhaya pun suggest makan Chia Seeds ni...

    ReplyDelete
  19. mak kita pun bli chia seeds ni hehe

    ReplyDelete
  20. Encik Suami ada beli Chia seed nie tapi akak x tau nak buat apa.. hehehe.. tq share resepi simple, InsyaAllah nanti leh try..

    ReplyDelete
  21. Ehh dia mcm biji selasih erh? Ooo nak try lah! :D

    ReplyDelete
  22. Saya ada jual chia seeds organic dijamin murah & quality tip top..sya pon amal chia seeds ni mmg bgus .😁👍🏻 - whatsup 017-3374225 TQ

    ReplyDelete
  23. Chia seed kalau dari china harga lebih murah berbanding dari eropah sbb gred chia seed dari eropah lagi bagos

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!