Monday, January 25, 2016

Produk Kosmetik Beracun? :(

Haih la. Siapa je taknak jadi cantik TT_TT but really ish. Kenapa kena letak merkuri TT_TT it hurts ok. Lepas baca @twt_kecantikan baru tahu bahaya betul pakai SOME local products. Semua datang dari kilang yg sama je sebenarnya tukar packaging je alahai. Patut la diorang prefer buy any products for skincare etc etc dkt drugstore. Anyway, pls double check and inform our friends to stop using these ok? Phew. Nasibaik tak pernah guna :p hihihi.
-
-
-
-
Kuala Lumpur, 25 Jan - Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) semalam telah mengeluarkan senarai 50 produk kosmetik beracun yang telah diharamkan oleh kementerian tersebut.

Senarai itu dikeluarkan oleh KKM menerusi laman facebook rasminya.


Berikut adalah 50 senarai yang dikeluarkan oleh KKM:

1. Khazanah White Pembersih Wajah
2. Gloskin Krim Malam & Siang
3. Reena's Astringen Lanjutan
4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk
5. EETYE Whitening Cream
6. O'Lynn Skin Lightening Cream
7. Hans Beauty Flawless Day Cream
8. Hans Beauty Flawless Night Cream
9. Hans Beauty Treatment Toner
10. AS Beauty Night Cream
11. AS Beauty Day Cream
12. Golden Horse Herbal Milk Lotion
13. Golden Horse Bio C omplex Cream
14. Dermaceutic Spot Cream
15. Dermaceutic Spot Peel Cream
16. Yellow Cream (Krim Ku-Neng)
17. Dnars Magic Gold Foundation
18. SF PROTECT & PERFECT DAY CREAM
19. Sensual Meiji Skin Renewar Cream
20. Acrena Pure Herbal Papaya Soap
21. White Complex
22. SS Pearl Cream
23. SS Vita C Night Repair
24. Cellnex Anti-Sensitive Essence Treatment
25. Natural 99 Night Cream
26. Natural 99 Day Cream
27. SF Beauty Night Cream (Facial)
28. SF Beauty Day Cream (Facial)
29. Aveana Night Revival Cream
30. Blemished Skin Ampoules
31. Golden Horse B&W Cream
32. Felisa Gentle Peeling Solution
33. Krim Malam Rahsia Rimba
34. Eriesya Spa Beauty Cream
35. Natasya Krim Herba
36. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
37. Ratna Sari Whitening Night Cream
38. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream
39. Chantique - Whitening Night Cream
40. NV Toner Treatment No 1
41. Zara Rejuvenation Cream
42. Natasya Gold Krim Herba
43. De Putih Night Cream
44. BML HB LOTION
45. Yoko Whitening Cream
46. Sensual Whitening Cream
47. Derma-Rx Arbutin-R Cream
48. EZEE SUNBLOCK CREAM
49. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE
50. Daily Protecting Cream - Joie et Beaute

Selain itu pengguna boleh menyemak status senarai penuh di laman web www.bpfk.gov.my.

Credit & Read more: http://www.kitabantai.info/2016/01/50-produk-kosmetik-beracun-yang.html

26 comments:

  1. Hihi baru baca semalam pasal ni. nasib baik dah xguna dnars tu. huhu. yg bold tu knp? HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha BOLD sebab tu je yg pnh dgr kikiki

      Delete
  2. knapa ada yang di bold kan tu ?

    ReplyDelete
  3. salam banyak jugak ye! akak pun tak pernah guna hak atas ni

    ReplyDelete
  4. Part yg 'dari kilang sama tapi tukar packaging' tu saya dah 'rasai' sendiri hehe. Almost all local products yg saya pernah try before; sabun/krim pagi/krim malam sama je =___='

    ReplyDelete
    Replies
    1. so betul lah ye? Hm.... Sedih nyaaaaa T_T why why why anyway thanks :D

      Delete
  5. Merkuri tu biasanya 'ejen pemutih' so no wonder banyak produk yg ada merkuri. Tp tulah kena hati-hati juga sebab merkuri tu akan beri kesan buruk dekat kulit kita.

    ReplyDelete
  6. Wow banyak gila. And ada yang tak pernah dengar pun. Sumpah serik dah nak pakai product cemni tsk tsk tsk.

    Lepas ni memang nak beli mesti check ingredient dulu

    ReplyDelete
  7. rupanya begitu kan. patutlah makin berlambak beauty produk sekarang ni haish. better minum air suam banyak2!!! pun boleh jadi cantik okayyy huhuhuhu. kakcha tak pernah lagi guna local product. selalu beli kat watson je x'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. same goes with me kak hihihihi

      Delete
  8. Yang not in list ni tak dikeluarkan KMM ke . D:

    ReplyDelete
  9. Tak pernah cuba lagi local product..Alhamdulillah.Baru faham sekarang knp mak larang beli any local product ಠ_ಠ

    ReplyDelete
  10. Serammmmnya Qilah. semoga kita semua berhati-hati selalu bila memilih produk penjagaan wajah ni. kulit muka dahlah nipis dan sensitif kan.. alahaiii jangan cantik sekejap merana selamanya nanti..

    ReplyDelete
  11. huhu. aisy salah seorang yang menjadi mangsa benda ni. Lol sangat..... now, tengah recover balik

    ReplyDelete
  12. thank you for the list akak! mujur tak pernah guna produk2 ni.

    ReplyDelete
  13. Takutnya... Biasa beli kat watson je & tk pndg pun local product

    ReplyDelete
  14. so hati2 la dgn produk di pasaran skrg...

    ReplyDelete
  15. takut laaaa.. tak brani nak cuba produk2 gini... guna cara lbih tradisional n slamat je mampu.. even ambik masa tapi bttr dari kna pnyakit plik2. ahahah anyway jom singgah blog sayaa.. cuci mata and grab cpat2kain sngkt sarawak b4 stok dah habisss... http://wanieseuk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. bykna product . tak terhafal dibuatnya ... alhamdulillah produk yg sis guna x masuk senarai sbb bel kat guardian je ... hehehee

    ReplyDelete
  17. Ibu kak Nad pakai foundation Dnars tu. Orang dah cakap ada mercury hoi hoi takmo percaya.......

    ReplyDelete
  18. Kenapa ada yang bold tu, Qila?

    ReplyDelete
  19. wah banyak yg beracun ya tidak aman:(

    ReplyDelete
  20. selalunya bukan tukar packaging, dia rebrand balik ;D

    ReplyDelete
  21. fuh, banyakkkkkkkkkk suggoooohhhh

    ReplyDelete
  22. dnars tu mmg da lama da orang kata bahaya, tapi diorang kan siap iklan kat radio, so ramai tak tahu. alah yang HEBAT DNARS. mula mula je jadik, putih. kalau brenti pakai kulit akan jadi teruk.

    ReplyDelete
  23. dulu sy antara pengguna produk2 jenis mcmtu, mula2 pakai, kesan sgt puas hati. Lama2 effect buat kita rasa menyesal xsudah pakai produk cmtu :'( :'( :'( skrg stop semua, better pakai produk yang jual kt farmasi, guardian or watson. lebih baik mencegah drpd merawat.

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!