Wednesday, May 27, 2015

Big Bad Wolf Box Sale 2015

Big Bad Wolf Banner

Ehem ehem. Jumaat ni 29 May kan?
Ihihihi yayayayy box sale!


Aiyoh kita ke MINES 2!!! wihihihi
Tazzzabar~~~~~
#BBWBoxSaleKL

Tuesday, May 26, 2015

Tips jaga kulit dengan sihat and sempurna!

Ok kali ni qila saja je nak share on how to get perfect skin. Siapa taknak kulit muka yang sempurna kan? Lagi lagi kita ni haaaa. Uish nak aje hihi. Tak guna kulit muka cantik tapi tak sihat. You nak tak kulit yang lembut, sihat dan cun? So here's some tips ikhlas dari Qila hee.

1. Jaga lah diri sendiri. Love yourself. Anda begitu berharga. Gitchewww.
Siapa lagi nak jaga diri kita melainkan kita sendiri. Betul dak? Hihi.
Kita bukannya artis Hollywood Bollywood bagai yang ada manager tolong semua benda.
Ada makeup artis untuk apply and buang make up kita. Nak cuci rambut kita errr.
To be honest memang serious lah tak mampu nak gi facial tiap tiap hari. Sekali setahun pun tidak (untuk qila lah) hihi.

Kawan qila dia cuci muka 5 kali sehari (like seriously setiap minggu dia beli pencuci muka baru omg) hhaahah. Tapi beragak lah kan hahaha. Bila ambik air wudhu' tu pun qila rasa it's enough eheh. Doa banyak banyak nak muka sihat hihi.

2. Hapuskan eyebags!
Jangan biar eyebags tu wujud, cuba lah tidor awal. Orang kata jangan minum air before tidor. Nanti air tu bertakung dekat mata ekeke. Mcm peliks je tapi tak kisah lah. Minum sejam before tidor banyak banyak sampai nak terkencing. Haa. Kalau ada jugak eyebag tu... You might wanna try these tips............
  • Ha letak lah timun walaupun 50-50 je tu hehe. 
  • Takpun letak ais ke, benda sejuk lah.
  • Last option, letak uncang teh hehe. Jangan letak gula pulak hahaha. 
  • Lasttttt. hehe. Pakai collagen eyemask je weh. Haha. 
  • Takpun beli yang Garnier punya roll tu eh hiks.
3. Exfoliate! (apa tu omg)
Yes it means to get rid off dead skin. Contoh nya kita buat face scrub! And kita dapat rasa yang bebola/bebatu/beads/pasir tu scrub dekat muka kita untuk buang sel sel mati tu kan. Kalau rajin. ((sila rajinkan diri ye)) Scrub lah muka kita at least seminggu sekali to exfoliate our skin. Okidokie?

P/s: Make sure if you buy a exfoliation cleanser that it's gentle and a trusted brand as some exfoliation creams can be too harsh and damage your skin.

4. Buang lah make up tu.
Hehehee. To those yang pakai make-up jangan lah lupa nak buang make-up. Seriously. Pakai make-up rajin. Cuci tak rajin? Hew. I mean cuci leklok. Dont left any residue there okkkkkkk.
Kalau malas nak buang make-up? Takyah pakai make-up macam qila. EH.

5. Cuci spek mata tu. O-O
Awak awak yang rabun jauh dekat silau yang pakai spectacles tu lap lap jugak spek tu.
Kang ada kuman dekat situ. Pastu kuman tu jatuh dekat muka. Pastu................

6.CONTROL STRESS ANDA.
Yes yes. Ni memang paling penting untuk qila lah. Tak tahu lah untuk orang lain kan.
Untunglah kau kalau stress tak tumbuh jerawat. Hihi. Qila memang takleh stress.
Kalau stress gila. Simpan dalam hati sensorang. CONFIRM seketul jerawat timbul waduh waduh.
Dah banyak kali qila kena ni tau.
Bila dah tumbuh baru lah nak menyesal kenapa lah aku stress kenapa aku tak relax ugh ugh ugh oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

So, JANGAN STRESS STRESS. HIDUP HANYA SEKALI. KITA ENJOYYYY.
You only live once. Life is too short to wakeup with regrets.
Love the people who treat u right,
& Forget the ones who dont!
Believe that everything happens for a reason.
If u get a chance - take it.
If it changes your life - let it.
Nobody said life would be easy
they just promised
i would be WORTH it.
Manage stress. Set limit untuk stress. Stress jangan bebanyak. Sikit sudah.
Tengok balik to-do list kita nak kena buat apa je. Selitkan lah sikit activity yang kita enjoy buat.
Jangan stress memanjang lah. Confirm muka berseri seri je.

7. Diet yang sihat.
Makan sayur, dengan buah banyak banyak. Makan makanan yang sihat lah.
Google apa itu makanan sihat. Malas ah nak tulis pepanjang benda semorang tahu ekeke.

P/s : The association between diet and acne isn't clear — but some research suggests that a diet rich in vitamin C and low in unhealthy fats and processed or refined carbohydrates might promote younger looking skin. *wink*

8. Jangan mandi lama lama.
Limit bath time -- Hot water and long showers or baths remove oils from your skin your skin needs.

9. Jangan merokok.(duh)

10. NI BUKAN UNTUK JADI CANTIK.
Kena paham eh konsep ni. Hehe. It isn't just about good looks! It's about getting the perfect skin ok?Ok sorry for the long entry. Moga kita semua dikurniakan kulit yang superb oleh yang maha esa.
Bila dah dapat tu, jaga lah elok elok. Jangan di sia sia kan. and hey. Last but not least....

YOU'RE BEAUTIFUL. JUST THE WAY U ARE! xoxo
and yes, we are sooo much more than our skin! :)

May allah shower His blessings to us :D wiwiwiiii ambik air wudhu' bebanyak pun ok! And haritu qila ada baca. Kalau kita basuh muka lebih 5 kali sehari mesti tak depressed uhuhu. It's proven la yg Islam ni pembersih n da best dot comz!

***************PENAMBAHAN TIPS HEEHEHE****************
CREDIT TO HANISZALIKHA
Hehe. Best sangat tips Keknis kita ni. Dari atas sampai bawah ha.

WAJAH
Toner/penyegar merupakan bahan terpenting dalam satu 'skin regime'. 
Toner/penyegar berfungsi untuk menutup liang roma anda. Sebelum skrub muka, harus menutup liang roma dahulu, untuk mendapatkan pengelupasan sel kulit mati yang optima.
Sebelum bersolek juga harus tutup liang roma dahulu untuk mengelakkan make up termasuk ke dalam liang roma dan menyebabkan ianya kekal di situ hingga bulan depan. Eh maksud saya, untuk mengelakkan liang roma tersumbat dan menambahkan jeragat.

SEBELUM PAKAI PELEMBAP JUGA HARUS PAKAI TONER KERANA PELEMBAP HANYA PATUT BERADA DI PERMUKAAN KULIT, TIDAK PATUT DISERAP OLEH KULIT.

Secara kronologinya begini:
  1. Cuci muka dengan pencuci muka dan bilas.
  2. Pakai toner/penyegar.
  3. Skrub muka menggunakan facial skrub yang ada jojoba beads.
  4. Cuci muka dengan air.
  5. Pakai toner lagi.
  6. Pakai mosturizer/pelembap.
  7. Mula solekan!
Kening harus sentiasa dijaga rapi untuk menonjolkan mata, bentuk muka dan hidung anda.
Skrub muka 3 kali seminggu.
Tidur awal. Ini bukan sahaja merehatkan kulit, tetapi telah menambah ketinggian kepada saya dan ramai rakan tinggi saya. (Kecuali anda dah cecah umur tumbesaran sudah berhenti).
Lindungi wajah dari matahari. Paling penting, sebab jikalau kulit diabaikan dan terdedah kepada pancaran matahari, memang muka cepat kering seterusnya berkedut dan berbintik hitam. Cara lindungi: Pakai bedak asas ikut ton warna kulit anda. Sunscreen tipu jangan pakai.


RAMBUT
  1. Cuci selang sehari, bukan hari-hari, untuk mengelakkan rambut kering dan rambut senang gugur.
  2. Jangan kedekut untuk lumur conditioner/perapi rambut setiap kali cucian. Lumur banyak-banyak tetapi elakkan bahagian akar rambut, kerana minyaknya boleh menyebabkan rambut cepat gugur.
  3. Tabur bedak talkum di bantal sebelum tidur. Untuk rambut wangi dan tidak berminyak esok hari! Dilarang tabur di rambut selepas bangun dari tidur, sebab ia tidak ada masa untuk sebati, maka akan kelihatan seperti anda mahu berlakon tua dalam sketsa depan kelas, atau anda pengeluar terbesar kelemumur.
  4. Jangan ikat rambut atau pakai tudung ketika rambut masih basah.
  5. Lindungi rambut dari terik mentari.

BADAN
  1. Beli 'body scrub' dan skrub kulit yang kusam. Yang orang paling selalu terlepas pandang ialah keperluan meng-skrub siku dan lutut!
  2. Buat bicycle kick sebelum tidur untuk kaki cantik. Maaf tiada video demonstrasi ya.
  3. Memakai kasut sepatu tinggi sebenarnya banyak membakar lemak kerana otot-otot yang terpaksa digunakan untuk menstabilkan badan.
  4. Jangan cukur bulu ketiak kerana ia akan menggelapkan kulit di bahagian tersebut. Sebaiknya pergilah wax. Kesakitannya setimpal dengan keputusan akhir. Memang berbaloi (tagline Kamdar).



Sunday, May 24, 2015

Persiapan masuk asasi/matrikulasi, etc (more to uia students hehe)

Eh eh dah masuk bulan 5 dah huhi. ok qila dapat whasap dari adiks yg lepas spm hehe.
Yay dah habis finals! Alhamdulillah seminggu dah cuti sem ehehe.
2  weeks left :( Next sem inshaallah jumpa junior uw uwww
Ok sesiapa yang nak masuk uia tu boleh tengok list ni eh.
Untuk uitm,matriks, u u uni lain pun boleh je refer sini cuma yelah. 
Ni special untuk dak dak uia hahahahaaa. *wink wink*

& yes. Especially untuk yg takpernah masuk asrama (mcm qila kihkih)

welcome to uia awak! Dont worry in CFS (Centre for Foundation Studies) IIUM 
u will be happy and excellence inshaallah! 
So assalamualaikum to brothers and sisters cewah ok dah jom buat check list hehe. 
Buat check list dlm phone pun ok je huhu. 
Download je app Notes mana mana pastu start lah buat check list ok! Jom!

Ok ni attire during the registration, ta'aruf week and classes muehehe.

REGISTRATION: 
  • Female - black/dark coloured shoes, baju kurung /jubah jgn ketat ketat pls tq and white tudung. Tudung means u can wear any kind of tudung lah (shawls,bawals,etc). // Qila haritu pakai baju kurung dan bawal 60 je huhu huduh gila aku. Pakai cantik cantik tau tudung be happy senyum ciked jgn lupa lipstick sbb nak tangkap gmbr matric card! Kalau tak tangkap hari tu. Tangkap hari lain tapi nanti susah je nak gi kang lupa hehe. So better gi terus on the first day ok? (lepas settle register)
  • Male - aku tak tahu hahah. Ok white coloured long sleeved shirt, black/dark coloured trousers and shoes. Ok?

TAARUF WEEK/ minggu orientasi - nanti sisters senior akan bagi tahu ok! Dont worry hehe.

CLASSES/ LECTURES - for me, pakai lah yg tutup aurat. Uia kan. Jgn lah tak respect IIUM (international islamic university malaysia ok) please lah lagi lagi sisters. Sedih tengok brothers iman berterabur sbb sisters seksi sangat hahahaahaah! But yes. Kalau CFS PJ ; Pakai je baju kurung, plain tudungs n flats. Kalau CFS GOMBAK ; boleh je pakai tudung corak sebab campur dgn degree students hikhik.

**********************************
Ok ni mahallah and other requirements. 
Well actually inshaallah dah ada dah lah terselit in your admission form. But ni qila tambah basic jelah eh. Yg lain tu optional. Sukahati awak lah nak bawak ke tidak ok?

IMPORTANT ITEMS: 
  • Bantal (nnt nk tidor acane)
  • Bantal peluk (nnt boleh peluk bayangkan umi abah hehe jgn gatal bayang org lain eh dush!)
  • Cadar (bawak 2 set lah utk selamat. Nanti kebocoran ke ha aiyok tatayok haha) 
  • Selimut (qila panas. So takpernah guna har har har. Bwk yg biasa je pun ok dah. Selimut yg nipis tu ke, nice warm blanket)
  • Sport shoes (qila takpernah pakai lol sem 3 baru pakai sbb baru ada kesedaran nak workout ekeke.)
  • Leather shoes? (ada satu je tapi menyesal beli mahal mahal hahaahahah qila pakai flats je. Asalkan warna gelap such as black, brown, grey, dark blue black, dark dark dark!
  • Slipper (flipper flipflop tu ha lah huhu untuk letak luar bilik nak gi mandi takkan nak pakai kasut pulak kan ehe)
  • Small padlock (hehe ni beli jelah sekadar syarat. Kunci loker tau awak. Nanti kang ada roommate curi ha. Kita husnuzon tapi berwaspada ok!!!!! Haiyak! Baca doa byk byk barang semua tidak dicuri.
  • Quran jangan lupa jugak :) Telekung sejadah tu ok!!

OTHER ITEMS (females only):
  • Baju kurung(s) - heehe. Qila bawak sebanyak yang mungkin muahahha! Dalam 8pasang so cukup utk 2 minggu hehe. Qila suka gosok terus dari rumah mentang mentang rumah dkt astaghfirullah. Kalau awk jauh awk lipat elok elok ye. Sangkut elokelok.
  • Plain colored tudungs - haaa ni bermasalah ni. Masa ni lah kena gi shopping tudung cecepat dkt ig jalan Tar sbb wideshawls situ murah ekeke. Takde lah heipp! Jgn bazir. Membazir itu perangai syaiton! Hehe. Boleh je pakai tudung pape asalkan plain and tutup aurat ye sisters.
  • Seluar track-botttom & baju muslimah untuk sports attire. 
  • White tudung for every Wednesday.
  • White kain (omg ni sakit hati je haahaha pakai sekali je seumur hidup dkt cfs haih sabor jelah)

ADDITIONAL ITEMS:
  1. Baju kecil (Bra, spenders,) sebanyak yg mungkin ekeke.
  2. Seluar dan baju tidor secomel yg boleh
  3. Maggi mamee kari tomyam laksa ayam muehehehe. Tapi better first week gi lah enjoy semua makanan dkt cafe mahallah hehe.
  4. Milo 3-in-1, oligo coco, ovaltine // Biscuits,junk foods yg akan teman di kala kesepian
  5. Pinggan,mangkuk,cawan kaca,gelas or bekas nak buat air tu ha. Yg boleh air panas hihi.
  6. Sabun pencuci & softlan tu ha - tak kisah lah liquid or serbuk sbb basuh baju sendiri kan hehe. Jgn risau mesin basuh pun ada. So bwk duit syilig byk ok sekali basuh rm2.50. But not highly recommended ya sisters. Basuh baju sendiri lah buat preparation nak kahwin ok.
  7. Pencil box yg mengandungi (pen hitam pen biru u marah pen merah loves u,pemadam,pensel,pembaris,highlightet, marker, etc)
  8. Files, notebookes, ((jgn risau sgt sebenarnya sbb ada je kedai kiosk and stationary hehehu))
  9. Heater & Iron - bayangkan 4 org tu bawak heater dan iron. Tak ke membazir? Hehe. So tengok siapa yg bawak dulu. Cutting ah. Sorang bwk penyapu, jam, tikar, heater, iron, hehe. Qila bawak heater! Iron memang alhamdulillah roommate mmg sentiasa bwk hihihiks. Tapi jgn risau. Doa dpt roommate kaya ok? Lulz.

  10. Bucket mandi - ok ni qila punya alahai omey je kan! Haha. Kena ada sabun mandi. Better pakai yg picit tu ha shokubutsu ke, shampoo ofcs (berhati ok nanti dpt roommate ada kutu ke omg!) Hahah ok ubat gigi, berus gigi, pencuci muka etc.
  11. TOWEL! omg nanti jangan bugil (bogel) pulak haha. Bawak lah 2 ke Kain Tuala hehe. 
  12. Laptops? Hm tak disarankan sebenarnya untuk first week. Tapi kalau awak dari jauh boleh je. Mcm kawan qila dari Sabah mmg dia bawa terus alhamdulillah takde pape :D
  13. CHARGER PHONE TOLONG LAH JGN TINGGAL OI.
  14. Pads. Tissue, Panadols, Plasters, etc. Ala anggap nak balik kampung tapi kampung tu got nothing so kita lah kena berkampung sendiri ok? :D

Last but not least! Segala detail personal files mcm ; Salinan IC, surat beranak, result SPM, mana mana sijil yang rasa mcm bangga nak tunjuk dkt roommate ke hihi.

Dah print dah surat registration bagai tu? Aha tu jgn lupa settle tau!!!!!!
Btw kita semua dapat bantuan asasi (elaun) kan? Jgn risau kalau tak settle lagi hal pegawai lah, hal hal sebagainya sebab nanti diorang akan panggil dan double check all your personal files to make it perfect &complete ok? Haritu sia sia je qila penat penat gi clinic ha ambik cop pegawai tengok tengok salah hahahahah! So tiru je tandatangan penjamin ekeeke (psst. Ni secret tau hehe) and akan ada satu pacek pegawai lebih dari pangkat41 akan sign untuk kita huhu. So kena settle kan penjamin lah ye. Jgn risau penjamin parents boleh, mak saudara boleh, pok saudara boleh. Buleh blako! Ha ok harap dah jelas ye. Papehal tanya lah qila dkt comment bawah ok adik zzzz hahahaahaha ni pun penat qila perah otak duk ingat balik ekeke 

dont worry ill try my best to help u ok adik! sbb tahun lepas pun qila stress hampir nangis pasal elaun ni saja hikhik. 

Ok dah lah banyak type penat ni haha. Assalamualaikum. Pape pasal uia boleh roger qila ok!!!!!!!!!! Moga allah redha :)

And please,belajar dekat mana mana pun sama je. Susah senang tu inevitable ok.
You cant avoid kesusahan right? I mean susah dahulu inshaallah senang kemudian!
 So yeah. Chaiyuk!


Wednesday, May 13, 2015

My first love

Saja nak kongsi tentang cinta pertama. Ekeke.

Ada seorang lelaki ni, mula mula aku tak kenal pun dia siapa. Tapi bila dia selalu ada disamping aku, lama lama aku kenal dia lebih mendalam. Malah terus jatuh cinta. Hebat kan? Haha.

Dia baik. Selalu tolong aku. Kadang kadang bila dia sunyi, dia akan whasap aku dulu. Selalu jugak dia share knowledge dia. Memang best. Kena dengan situasi aku.

Satu lagi, dia terima aku seadanya. Dia takpernah cuba ubah aku dengan cara kasar. Sikap tenang dia memang aku kagum!

Bagi aku, dia lah satu satunya lelaki yang sangat memahami aku. Walaupun kami jauh, tapi dia tetap akan selalu contact aku. Tanya khabar semua. Rasa memang dihargai lah.

Dan, yang paling penting dia tak pernah kecewakan aku. Dia tak pernah marah aku. Dia tak kisah pun aku bodoh ke pe ke. Dia tak pernah lah buat aku broken heart ke. Selalu naikkan semangat dengan kata kata falsafah dan ideologi dia. Dia pun selalu buat aku nangis sebab demi allah, aku memang rindu gila dekat dia. Sometimes, memang dia lah idola aku.

Sungguh, aku rindukan dia.





wahai, Abah.


Hihihi. 
Full credit to @zhrs ihihik.
Edited by me ciked.

Short update ehe sebab teringat dekat blog kihkih. Kalau tak mmg no longer updates bcs of certain reasons which i preferred to keep it to myself ehe. 

Tak sabar nya nak update next things eeeeeeee too many things too little time ugh. See u guys on next entry inshaallah on friday haha!

Doakan qila finals exam hari jumaat :) xoxo