Saturday, April 18, 2015

Count Your Blessings Always

Ok harini qila baru belajar perkataan baru which is : Contentment.

Contentment is a state of happiness and satisfaction ; feeling secure with what you have, what you are and where you are heading right at this moment.

How many of us feel this way right now? I DARE SAY not many.

A contented person is usually happy, cheerful and joyful; & more importantly he feels fortunate, lucky and blessed! :D

Tapi manusia sekarang memang selaluuuuuuu nak kejar duit yang takde limit tu phew~
Dah lah boleh jadi stress, resah, gelisah bila fikirkan duit T_T

Apa lagi dalam dunia ni yang kita want MORE?
Besides money, we want MORE power, influence, fun, respect, and higher and more of this and that.
Banyak lah kemahuan dan kehendak kalau nak di list kan hehe.


BUT WITH ALL THE WEALTH AND POWER, are they really happy and contented deep inside them?

Cewah haha. Dalam tidak sedar, many of us overlook / lose the small joys of life.
Sad to say, (contoh) kita ni tak habis kejar duniawi sampai lupa dkt akhirat.
Sibuk kejar cari duit,kuasa,etc lupa nak take a deep breath and be contented!


So im sharing the lessons i got from suratkhabar hehe.
  • Be content with whatever you have. Bersyukur and happy lah. For just one moment, look yourself in the mirror and see how picture-perfect your family is. Thank Allah for what u have, be content ; there is not a need to continually look for greater riches at great expense & sacrifice.
  • Review & start analysing how you can make your short time on earth better. Make peace with oneself and reflect on who you really are. When are you going to say "enough is enough" & THANK ALLAH FOR WHAT U ALREADY HAVE :D
  • Learn when to let go ; enjoy what you have built up and saved all this year & most importantly learn what exactly 'contentment' is all about 
  • IF YOU ARE SUPER RICH, learn how to be a philanthropist; your wealth will be better spent for the poor and the less-fortunate than by squandered by others.
Yang paling betul ialah kita sebenarnya dapat sikit pun kena bersyukur alhamdulillah kan. Jgn merungut lah senang cerita. Kita berusaha untuk penuhi kehendak kita.
Tapi kalau tak dapat tu, nak buat acane kan kikiki

We need much less than we think we need, to be happy.
Last! hehe.

"Be thankful for what u have, you'll end up having more. If you concentrate on what you don't have, you will never, ever have enough". ~ Oprah Winfrey

P/s : Kadang kadang kita selalu nak benda yang sebenarnya tak penting langsung. Ish. Nafsu haih nafsu. Tapi bila baca balik post qila. Rasa mcm gila ke qila ni haha. Sekarang memang perlukan duit oi no money no talk. So nak taknak mcm kena juga work SOOOOO hard untuk duit sampai sacrifice feelings or maybe other unnecessary needs. Chaiyuk! May allah ease! :)x



Contoh nya: ill be super content if i get to eat mac n cheeese & pizzah!! :D hihik.

Wednesday, April 8, 2015

Blog Qila mereput

Assalamualaikum! Hiiii hehehe dah mereput dah blog ni ish ish sedih nyaaa huhi. Rindu gila blog ni kihkih. 

Okay harini qila nak cerita satu short tazkirah. 
Inshaallah simple and ada pengajarannya. Moga allah redha! :)


Kakak Salmi (bukan nama sebenar) digilai 2 lelaki. 
Lelaki A dan B.
Tapi kakak kepada Salmi pilih Lelaki B.

And then sampai lah dah kahwin apa semua.
Tetiba kakak Salmi dapat a box of many presents!
Banyak hadiah! (Ada gelang, etc, etc)
Hadiah ni dari Lelaki A. (yang kena reject tu)

Kakak Salmi chose to NOT take any of the presents.
So ibu Salmi lah yang pakai barang tu semua.

And you know what.
Barang tu semua kena sihir. Ada minyak pengasih.
Kesian sangat dekat ibu Salmi :(
Dia jadi sawan and berkeliaran like a 'dog' :(

And Lelaki A tu cakap.

"Apa kurang nya aku? Aku pun hafal 30 juzuk mcm suami kau?
Apa kurang nya aku?"


Astaghfirullahal'azim TT_TT
Nauzubillahimin zalik ish ish.

Pengajaran: Hafal 30 Juz pun tak semestinya cukup baik. (apetah lagi qila ni ha yg takhafal 1 juz pun tsk tsk)
Jangan lah pernah ingat kita ni cukup baik. We will never be good enough. Lagi lagi untuk Allah. Ish ish memang tak terbalas lah jasa dekat Allah.

Teringat satu lagi cerita,
ada satu hamba ni sentiasa solat & zikir & doa dkt allah.
Memang tak duniawi lah kan. Hamba tu ingat dia masuk syurga sebab dia solat, zikir, doa tu semua dgn perfect.
Padahal, bukan sbb tu tau dia masuk syurga.
Sebab rahmat Allah.

See? Betapa sayangnya allah dkt kita. 
Jangan lah semata nak syurga kan. Semua buat krn Allah!
Memang tersentap la hehee.
Qila ni banyak lagho banyak study selalu lupa doa lupa allaah haipp!
Hehe. 

Moga pengajaran tu sampai ah ye. Huhu.
Qila nak kupas banyak lagi tapi masa memang tak menyempat hehe.
Next entry inshaallah nak cerita pasal Ustaz Adnin Tarbiyah Sentap wiwiwii dia datang uia ok muahahahaha best gilaa wiwiwiwiw im so happi and sentap and uggh dia sangat best! Lawak gila okkkk wuhuuu.

I  love http://www.tarbiahsentap.com/ :) hihi. 
Memang menyentap hati dan ish ish banyak nya dosa qila :(
Kalau lah dosa tu boleh bau. Bau dosa qila lagi busuk dari sampah yg dah berulat tu hm hm.

Tazzabar nak dpt buku dia he he he.

Patah seribu sikit lah bila tahu ustaz baru je kahwin hehehehehheheheehehehe