Friday, March 20, 2015

Mistakes, Lessons and Repentance

Omg right...people are so quick to judge, they forget about the great in people. Love, love these words. This doesn't make you a push over...despite popular demand...
"Right...people are so quick to judge, they forget about the great in people. 
Love, love these words. "

"It's funny how you can do nice things for people all the time and they never notice. But once you make one mistake, it's never forgotten."

People make mistakes. Even the people we love.

Of course, there are some mistakes we make over and over again. It takes effort to adhere daily to the key rituals of Islam both correctly and on time; to be consistently kind and sincere; to remain humble in all circumstances; to treat all people equally, regardless of their status, race, or nationality; to be generous with what we have; and to genuinely want for others what we want for ourselves.
Yet, it is never too late to aspire to change. The Prophet Muhammad said:
“Every son of Adam makes mistakes, and the best of those who make mistakes are those who repent.” (At Tirmidhi, 2499)
“When you make a mistake, admit it, correct it, and learn from it – immediately.”

Credit : Pinterest, The Power of Forgiveness.

Oh bytheway minggu lepas qila second time gi usrah hihi best gilaaaa alhamdulillah! Kak Asyikin tu sumpah lah baik je alahai lembut nyaaaaa bila ah kita nak jadi cemtu huuu.
Dia cerita pasal Umar Al-Khattab :( Walau jahil mana kita dulu pun, allah punya rahmat tu lagi besar paham tak. Repent now or never. Gituh.


Ok, last but not least. 
Doa Sayidina Umar yang paling terkenal: 
“Ya Allah, sibukkanlah aku dalam urusan agama-Mu.”

Alhamdulillah. Im soooo thankful for all those DIFFICULT PEOPLE in my life, 
thanks to u bcs you hv shown me exactly who i do not want to be :)
Stop judging people based on their past, just please.
what goes around comes around, maybe you're having perfect life in dunia but in the hereafter?

So lets strive to jannah! :D 

p/s: blog ni under construction bcs of certain reasons. sorry. ehem.

And better tulis/sebar benda sahih. Daripada jadi munafik kan? :) 
Husnuzon lah sentiasa, jangan lah suka sangat buat unwarranted assumptions ni. 
Jangan ego. Jangan ingat diri sendiri tu aje yg betul, Terima pendapat orang lain jugak tau. Sebab opinions are opinions. 
Dan satu lagi, nobody's perfect.
Astaghfirullahalazim :)

May allah bless u whoever read this!

P/s: cant wait to share moooore about my prev Fardhu Ain class & Usrah & Thinking Skills class with sir shams hehehehe. Best! Minggu ni penat gila exam midterm tambah pula ada yg mengutuk, yg memaki, takpe. Tepis jelah. May allah grant you the hidayah. 

P/s p/s: Post ni takde kena mengena dgn yg hidup atau yg dah meninggal. Tetiba.

Jgn lupa baca Al Kahf!



al-Kahf. because it’s Friday! :) let’s! #jumuahmubarak #ilm #tazkirah #selfreminder #alKahfi

Friday, March 13, 2015

Hobi baru - ebook time!!!

Hahahahaha tak tahu lah should i cerita in here or nottt tapi kan qila ada hobi baru yeyeh.
Kalau tak laptop ni bersepuk je berhabuk mereput je kan but NOT ANYMORE hihihi.

Yes. Hobby baru qila ialah!!!
BACA EBOOK!
Heehehehehehe.
Qila tak berapa faham sangat how this 'ebook' thing work tapi bantai jelah kan hiks.
It is all started from satu sister ni qila follow dia dkt Twitter since forever walaupun tak kenal kahkah.

So yeah, 
she tweeted something like this ;

Qila pun terus lerrrrrr tweet dia nak jugak!!! Muahahah and she emailed me yayayay
Best lah jugak baca buku dlm laptop huhu. Qila rasa mcm nak beli KINDLE / tab/iPad pulak kuikui over je kan?
Haih best gilaaaaaaaaaa lah hihi.

So qila ada mcm 30 ebooks dah dlm laptop ni har har har.
Jahat kan tapi tak dosa kan hahahaha so takpe lah kot huhu.

Cuma yg leceh qila kena gi download Ebook Reader lah, hehe.
I used windows 8 so paling best so far is Liberty (LINKhehe.
Logo
Ada night mode, bookmark pun senang :D Hihi
Liberty Book Reader screen shot 2
Big thanks tooooooo
hehe.


Oh btw! Qila ada buku 
- Fifty Shades of Grey (aherz aherz uhuks hahah!! btw buku ni dh pun kena banned di malaysia)
- Fifty Shades Darker (so yeah, pls do email me if u want these books kahkah)
- Fifty Shades Freed  (EL James)
- If I Stay (Gayle Forman)
- If I Stay 2 - Where She Went (Gayle Forman)
- Landline (Rainbow Rowell)
- Fangirl (Rainbow Rowell)
- Eleanor & Park (Rainbow Rowell)
- Attachments (Rainbow Rowell)
- Divergent (Veronica Roth) 
- Allegiant (Veronica Roth) 
- Insurgent (Veronica Roth) 
- The Fault in Our Stars / TFIOS / Paper Towns / Looking for Alaska / An Abundance of Katherine (JOHN GREEN)
- ohohohooi penat nak type huhu.
-

EPUB je tau heeee. Kalau nak guna PDF, awak boleh ke SINI untuk convert the books ok?

Do EMAIL ME if u want those books! :D keylazmi@gmail.com
Takpun comment je dkt bawah nanti weekend qila send ok! Wiwiwi
Creds : ^

Harap ada sesiapa nak lanjew qila buku sebanyak dkt atas ni hikhik 

p/s: harus lah schedule post sebab tengah midterm :(
tak sabar nak tunggu 21st March sabtu depan ish maka berakhir lah my suffering hihih
tazzzzabar

Wednesday, March 11, 2015

Wordless Wednesday - Kitty Costumes

Vampire Kitten

Vampire Kitten!
Batman Begins
Batman Begins!

Sad Pikachu
Sad pikachuuuuew.

Nyan Cat IRL

Hahaahah ni ha NYAN CAT in real life hihihuhi


Semua comel kan ish.

Monday, March 9, 2015

Reminder to myself as well

P/s: Sorry qila sumpah busy gila minggu ni kena revise EVERYTHING peh otak memang terbaik qila tengah mood budak pandai. gituhh hahaha. Nak khatam semua buku T_T
midterm je baru. Bukan finals ish hehe.
Nanti qila janji bw ok! :D Huhu tazzabar nak habis midterm nak gi shopping elaun dah lama masuk wuhu ehhee.



Oh ya. Banyak gila nak cerita.
Lagi lagi pasal Sir Shams haih. Nak kahwin dah sir qila kihkih.
Happy kahwin sir!!!!
Im happi for uuuuu huhuhuhi 

sedih sikit sbb sir sweet sangat haih. Nape nak kahwin dah.......
hahahahahahaa ish ish. Sir please dont stop teach us islamic lessons ok!
Paling suka kalau kitorang satu class argue pastu dia selit/sindir/perli/tarbiyah sentap pasal islamic view huhu thank u sir, sebab selalu remind us to remember allah TT_TT 

& yes. Qila dapat whasap dari hadik hadik amboi semangat ye nak masuk uia ihihiks.
Meh ah masuk, boring ah sini qila takde kawan.
Duk megheput je dlm bilik kahkah. And please do google ya jgn risau ramai dah post pasal UIA stuffs ept, apt tu semua ok u dont need my help hehe bcs im helpless haha.
okkkkk~ 

toodles.
**********************************


Love, dreams, friends, a wish come true, happiness, time. 


All these you can’t buy in any stores. 
Make use the time wisely and pray, 
insya Allah you will meet all these as you go down with your journeys. 
Never give up in Allah. Keep believe in yourself. 

May Allah ease our ways. Amin.
:)x

that kind of feeling. omg.

"tell the class a little about yourself"



ahahahaha. I FEEL LIKE DOING THIS!!!
EVERY SINGLE TIME TAU UGH.
KENAPA EH HAHAHAHAHAH

paham tak perasaan tu eeei benci benci nape ah self esteem ni mengada ngada haih


P/s : doakan qila exam Thinking Skills petang ni T_T

Saturday, March 7, 2015

Cupcakes Melayu Cikkiah

Hi Ok post ni boleh mereput sebenarnya dlm draft hakhak. Finally got the guts to post this hehe ya allah im so proud with kak @Cik Kiah! bcs she is one of the cupcakes baker yang berjaya buat qila in love with cupcakes with unique flavors and ugh!
Must read and must buy cupcakes ok!!!!! Huhuu.

First of all. Paling best kalau kita  makan cupcake ni sambil tutup mata heee. Haritu kitorang blindfold umi and she guessed every cupcakes dgn betul jaya nya heee~

BAYANGKAN????
Ada cupcakes flavor PUDING JAGUNG?
KUIH KETAYAP? ONDE ONDE!!!!
SAGU GULA MELAKA? TEH TARIK?
ABC & APAMBALIK PULUT HITAM/???
Ni puding jagung ya allah sedap gila yang ni eeeeeeeee
Yang niiii teh tarik huhu sebijik rasa teh tarik kihkih sangat sedap ya allah!!


Yg ni pulak pulut hitam peh peh memang nyummehhhhhhhh
Ni ketayap kan hahahaha seriously i cannot imagine how she did that.
she put kelapa manis tu inside omggggg nakkkk lagiiii


ni onde onde eeeeeeee i mean how traditional is that ish ish T_T
i can actually cry bcs this cupcake is just umph meleleh air liur tau
  

Harga RM25 jeeee satu kotak.
Kakak qila beli 2 kotak! Hee.
Self pickup dkt rumah kak Cik Kiah hihi.
Kena sentiasa check her ig tho bcs dia berulang alik from Gombak to Indonesia.
Haih im so proud of her huhu. Kak Zakiah ni omg 32 years old with 2 kids if im not mistaken huhu.

Mmg worth hehe. Kitorang share share aje hikhik.

sedap demi allah boleh nangis makan nii hahaha.
Thanks @cikkiah!!! #cikkiahsrecipe wuhuu
kalau tak tengok cupcakes matsalleh je ada perisa savoury whatsoever. 
Sekarang in malaysia pun ada ok huuu~

Kuat tapi...


Besi itu kuat tapi Api mampu meleburkanna
Api itu kuat tetapi Air mampu melawannya
Air itu kuat tapi Awan mampu menyejatnya
Awan itu kuat tapi Angin mampu menolaknya
Angin itu kuat tapi Bukit mampu menghalangnya
Bukit itu kuat tapi Manusia mampu menghancurkannya
Manusia itu kuat tapi Nafsu mampu menundukkannya
Nafsu itu kuat tapi...

IMAN MAMPU MENGALAHKANNYA!!!

Chaiyuk! #tazkirahpetang gitewww hihi

Wednesday, March 4, 2015

Wordless Wed - my prob



^YES.
Qila selalu terrrrrrrrcrush on someone toooooo quickly ish.
Study qila study. Jgn menggatal!!!