Tuesday, October 13, 2015

What to do during semester break

Okay hi assalamualaikum! Nak buat apa bila cuti semester ni hm.
Huhuhuhu qila dah google segala macam on what to do bila cuti 3,4 bulan and yay i found some things which are quite useful for a laaaazy girl like me!

Hihi.

Ok lets get started!

!!!!PLEASE MAKE SURE YOU SPEND YOUR TIME WISELY!!!!

1 Belajar memasak
Eeeeer sangat awkward sebab dah lama tak balik rumah kan (haha ok tipu) hm masuk dapur just untuk check peti ais and then makan je hihuhi memang dah berbulan tak masak 'masak' hihi. Baking sekali and masak maggi goreng je alahai.



So grab this opportunity untuk brush up our skills yg dah lama berkarat untuk tlg umi masak everyday! At least tolong tengok pun ok dah by tambah ilmu tu kan huhuhu :')

oh speaking about skills!
Read books. Actualy books. Flip throught real pages. Jangan baca ebook.
Paint something, do art. Baking as much as u want to. 

2 Curi chores dari umi
Haha yes. Bangun lepas subuh tu pls JGN TIDOR BALIK!
Credit : Pinterest
Make sure kita yang buat segala kerja rumah chores dalam rumah tu such as :
Basuh baju
Sidai baju
Lipat baju
Vakum&/ sapu rumah
Cuci pinggan & bilik air
Lap perabot
Siram pokok (kalau ada la)


Ok sekarang congratulations sebab no 1&2 membuatkan anda layak mendirikan rumah tangga oledi hiuhiu. Just kidding! I mean kalau ada orang tetiba masuk meminang takde lah gelabah sangat kann kann~ teehee!!

3 Part time job 
Ha yang ni sumpah optional ihihihi because I might not get any pocket money selama cuti ni so T_T kalau nak duit mohon earn it yourself ok?
ok..... :'(

4 Tingkatkan amalan (dekat kan diri dgn tuhan ok)

Sebab cuti kan :D
Daripada tidur tu baik lah perbanyakkan baca Quran :D
Masa ni lah nak pulun khatam Quran! Banyakkan zikir. Insyaallah :') senang dunia n akhirat. 

5 Do what you love, love what you do :)
Ha last but not least, gitu. Buat lah benda yang seriously bermanfaat. 
Jangan lagho kuat sangat. Ingat Allah. 
Jangan nak biadap dgn parents dkt rumah tu.
Jangan la nak buat benda yang orang lain pun benci, eh. Haha.
Jangan give up so quickly. Inhale, exhale.

okay goodnight!
Before tidor jgn lupa count your blessings and say alhamdulillah instead of count the sheeps hihi.


# cuti sem, what to do, planning for better future

10 comments:

  1. Selamat bercuti qila.. Yang penting isi masa cuti dengan aktiviti yang berfaedah..

    ReplyDelete
  2. Jom belajar memasak. Ilmu untuk survive diri. Hehehe :P

    ReplyDelete
  3. semester break dah lama berlalu, bnyk laluan yg berliku sebelum jpa highway..
    back 10year ago what i do ya? jaga ank buah kot, jadi baby sister wau wauua waa

    ReplyDelete
  4. Nice tips. Happy holiday!!! :D

    ReplyDelete
  5. baking best!! :D faveret time cutii

    ReplyDelete
  6. seronok ah cuti sem. update blog la apa lagi haha

    ReplyDelete
  7. nice tips la qila. :D thankss ya :D

    ReplyDelete
  8. Kalau ada peluang kerja, kerjalah Qila. Cari pengalaman :)

    ReplyDelete
  9. selamat bercuti...you better get a job...kang nak berjimba menanges je manjang! :P

    ReplyDelete
  10. fuhhh.. siap google ye cik qila.... :D Apa yg penting buatlah sesuatu yg bermanfaat kan.... Happy 3month holiday... enjoy dulu cuti pasti degree lak.. hihhih :D

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!