Wednesday, April 8, 2015

Blog Qila mereput

Assalamualaikum! Hiiii hehehe dah mereput dah blog ni ish ish sedih nyaaa huhi. Rindu gila blog ni kihkih. 

Okay harini qila nak cerita satu short tazkirah. 
Inshaallah simple and ada pengajarannya. Moga allah redha! :)


Kakak Salmi (bukan nama sebenar) digilai 2 lelaki. 
Lelaki A dan B.
Tapi kakak kepada Salmi pilih Lelaki B.

And then sampai lah dah kahwin apa semua.
Tetiba kakak Salmi dapat a box of many presents!
Banyak hadiah! (Ada gelang, etc, etc)
Hadiah ni dari Lelaki A. (yang kena reject tu)

Kakak Salmi chose to NOT take any of the presents.
So ibu Salmi lah yang pakai barang tu semua.

And you know what.
Barang tu semua kena sihir. Ada minyak pengasih.
Kesian sangat dekat ibu Salmi :(
Dia jadi sawan and berkeliaran like a 'dog' :(

And Lelaki A tu cakap.

"Apa kurang nya aku? Aku pun hafal 30 juzuk mcm suami kau?
Apa kurang nya aku?"


Astaghfirullahal'azim TT_TT
Nauzubillahimin zalik ish ish.

Pengajaran: Hafal 30 Juz pun tak semestinya cukup baik. (apetah lagi qila ni ha yg takhafal 1 juz pun tsk tsk)
Jangan lah pernah ingat kita ni cukup baik. We will never be good enough. Lagi lagi untuk Allah. Ish ish memang tak terbalas lah jasa dekat Allah.

Teringat satu lagi cerita,
ada satu hamba ni sentiasa solat & zikir & doa dkt allah.
Memang tak duniawi lah kan. Hamba tu ingat dia masuk syurga sebab dia solat, zikir, doa tu semua dgn perfect.
Padahal, bukan sbb tu tau dia masuk syurga.
Sebab rahmat Allah.

See? Betapa sayangnya allah dkt kita. 
Jangan lah semata nak syurga kan. Semua buat krn Allah!
Memang tersentap la hehee.
Qila ni banyak lagho banyak study selalu lupa doa lupa allaah haipp!
Hehe. 

Moga pengajaran tu sampai ah ye. Huhu.
Qila nak kupas banyak lagi tapi masa memang tak menyempat hehe.
Next entry inshaallah nak cerita pasal Ustaz Adnin Tarbiyah Sentap wiwiwii dia datang uia ok muahahahaha best gilaa wiwiwiwiw im so happi and sentap and uggh dia sangat best! Lawak gila okkkk wuhuuu.

I  love http://www.tarbiahsentap.com/ :) hihi. 
Memang menyentap hati dan ish ish banyak nya dosa qila :(
Kalau lah dosa tu boleh bau. Bau dosa qila lagi busuk dari sampah yg dah berulat tu hm hm.

Tazzabar nak dpt buku dia he he he.

Patah seribu sikit lah bila tahu ustaz baru je kahwin hehehehehheheheehehehe

26 comments:

  1. Welcome back, Qilah :D Nice story dan dapat pengajaran drpd cerita Qilah tadi..

    ReplyDelete
  2. terkejut bila baca kisah salmi tu. tak sangka lelaki A yg hantar sihir tu al hafiz :( mmng kne hati2 eh dgn perasaan lelaki ni, tgk lah yg kes kena toreh tu pun sama T__T mintak dijauhkan dri kita semua.

    buku tu qila beli online ke?! sye mmng suka tarbiah sentap sbb diri ni banyak dosa.. nak beli buku tu tpi mcm malas nk beli online. haihh bilalah nak keluar kat bookstore

    ReplyDelete
  3. Takde reputnya . hehe . Yelahkan . Kena selalu reflect diri . Takboleh pentingkan duniawi . Takut pulak bila baca entry nih . huhu . sihir2 lak tuh . apepon satu pengajaran yang baik ^_^

    ReplyDelete
  4. Hoho. Baca blog dia pon dah menyentap habis hati. Kekeke. Blog saya pon dah mula mereput kakak. Kehkeh...

    ReplyDelete
  5. Dengar cerita Tarbiah Sentap ni popular dekat Malaysia sekarang.

    ReplyDelete
  6. isk memang kan..inilah ragam manusia yang lupa tentang agama..
    tak perlu nak meraih kalau dah memang jodoh...tak payah lah buat macam tu kan

    ReplyDelete
  7. Jangan nak patah seribu sangat dik non ! Hahahaha.

    ReplyDelete
  8. buku tuh best..mmg best...sekrg i TGH CARI dIAGNOSIS 2......HAHAAAA,,,,
    blog Qila tak mereput pon kalau nak dibandingkn dgn blog aiman yg ama gilatak hapdet T_T

    ReplyDelete
  9. ciannya ibu salmi. T^T
    buat semua kerja kerana ALLAH, inshaALLAH berkat. :)

    ReplyDelete
  10. Nauzubillahiminzalik..semoga kita dijauhkan drpd sifat2 yg x elok tu..huhu
    kwn kak niesa ada beli buku tarbiah sentap ni..sempat baca separuh ja..best...mmg sentap baca..ehehe

    ReplyDelete
  11. Sebab tu akak takut nk terima apa2 dari lelaki x dikenali...kalau dpt mmg terus buang especially bunga....huhu

    ReplyDelete
  12. Tazkirah itu baik utk ummah :)

    ReplyDelete
  13. Hurmm.. seorang perempuan yg mencari calon suami pastinya telah menilai sebaiknya lelaki tersebut. So ade sebab kenapa dia tak pilih lelaki A. Cuma kadang2 sebagai orang yg di'reject' ni susah nak terima qada & qadar sampai sanggup 'buat' orang.. Sedih tul. Semoga bondanya itu dapat sembuh.. inshaAllah.. ^_^

    ReplyDelete
  14. memang dapat pengajaran sgt.. yg namak baik tu xsmesti nya baik pn kdg2

    ReplyDelete
  15. hi qilah,,dah lama xdatang melawat sini..thanks atas perkongsian tu..

    ReplyDelete
  16. Ish sampai gitu sekali lelaki tu ya. Semoga kita dijauhkan daripada segala anasir jahat!

    ReplyDelete
  17. qilaaaaaa! lama tak singgah sinii hihhihi. blog kak cha pun dah mereput kahkahkah. hmm kes mcm ni mcm real je kan. org zaman skrg pun still ada yg berani pakai sihir2 ni. alahaiii. hrp kita dijauhkan dr benda2 mcm ni lahh. org yg nampak baik tak semestinya baik kan. hmmmm

    ReplyDelete
  18. kesian nya mak kakak salmi tu?/
    tak pasal2 je...

    ReplyDelete
  19. btol qila.. hati orang ni, kita tak tahu.. tak dapat jangka... sebab tu kita kena berwaspada... thank you for sharing...

    ReplyDelete
  20. Eeee takutnya sampai jadi macam tu. Moga dijauhkan dari benda2 macam tu haihhh.

    Saya dah beli buku Tarbiah sentap tu heheh tapi tak baca lagi hehehe :)))))

    ReplyDelete
  21. mintak2 lah kita dijauhkan drpd benda2 yg tak elok kan qila. huhu..

    btw thnk you qila comel for the reminder.. takyah nak bajet diri tu baik sgt kan.. hmm.. :(

    ReplyDelete
  22. CT datang singgah sini..
    isk manusia ni macam2 kan dibuatnya demi nak capai apa dia nak..
    lupa la tu ada agama ada pegangan semua..

    ReplyDelete
  23. Cerita kedua tu, ulasan yg ana pernah dapat dari seorg ustaz yg mmg ana respect sampai skrg, dia cakap..sebenarnye harga syurga itu mahal nilainya. Walau hidup 1000 tahun dgn amal ibadah, belum tntu kita mampu beli syurga. Kerana kebaikan yg kita buat, ibdah yg kita lakukan nilainya kecil. Berbanding dgn rahmat Allah, besar nilainya. Wallahualam. :)

    ReplyDelete
  24. patah berderai dikk. !! blog kak bella da siap ade saka. alahai... rinduu qila n semua !! =)

    ReplyDelete
  25. Qilaa cerita tu menakutkan. Huhuhu kita pun taksabar nak tunggu buku tarbiah sentap :D

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!