Friday, February 13, 2015

#TGNA :(

Qila ada gambar dari kawan (syu) hm :( 
Jenazah ada dekat dalam rumah lagi.
Jakgi pukul 10 baru solat jenazah dekat masjid sebelah rumah tok guru hm :(

Baru je sir cakap semalam ; dalam hidup ni ada 2 things yang CONFIRM!!!!
getting old & d e a t h.
Allahuakbar. Bangun je tidor terus nampak newsfeed penuh dgn unhappy gloomy downhearted punya cerita. Qila ingat tak betul tapi.... 


Allahuakbar!


Rasulullah SAW bersabda ;—
"Allah melenyap ilmu dengan mematikan ulama. Sampai takde langsung orang alim di atas muka bumi ni. Maka manusia melantik seorang yang jahil menjadi pemimpin. Apabila kita bertanya kepada pemimpin itu, jawapannya tanpa ilmu. Maka dia sesat dan menyesatkan." 

Sesungguhnya kita semua adalah MILIK Allah, dan 
sesungguhnya hanya kepadaNyalah kita akan kembali. 

Allahu

"Teruskan perjuangan saya bila saya tiada."

*Updated*



27 comments:

  1. Mcm mana laa masa zaman Rasulullah dahulu.. perasaan para sahabat meratapi pemergian nye Nabi Muhamad SAW ketika itu.. sedangkan pemergian Allahyarham TGNA sebagai ulamak tersohor dh cukup hebat nye kesan bg ku..
    Al-Fatihah buat Allahyarham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak komen tapi tak dapat idea.


      Jadi nak masuk perkara di bawah. Jika admin tak benarkan silalah padam.

      Aku tidak mahu komen apa2 sebab aku tak pandai dalam perkara ini. Jadi aku bukan nak komenlah disini







      maaf tumpang lalu walaupun tempat tak sesuai


      السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
      SEMUA


      UMRAH PERSENDIRIAN APPL TELEGRAM

      Asalnya menggunakan whatsapp (rengkasnya UP) di wujudkan pada awal 05 jun 2014, kini keahlian melebehi 400 org. Disebabkan group UP telah melebihi bilangan 50 yang dapat di tampung melalui satu group whatApp, UP mewujudkan perantara perhubungan "telegram" yg membolehkan lebih ramai ahli UP di add dlm satu group dgn nama yang sama iaitu Umrah Persendirian. Satu group telegram boleh tampung 200 pax. Kini dah ada group 3.

      Apapun yg di gunakan tidaklah di kesahkan salkan matlamat dan tujuan tercapai. tujuan menyampaikan pengalaman individu atau kumpulan dari kalangan ahli yang telah menunaikan umrah cara persendirian ataupun UMRAH DIY kepada bakal jemaah yang bercadang menunai umrah cara ini. Di dalam kumpulan, terdapat beberapa orang yang telahpun menunaikan UMRAH cara UP sebelum group ditubuhkan dan ada ahli group yang menunaikan ibadah umrah selepas UP ini di tubuhkan.


      Perbincangan group hanya memfokoskan pada cara hendak mendapatkan visa umrah bagi bakal jemaah persendirian, penempahan tiket dan hotel, serta cara melaksanakan ibadah umrah dan lain-lain perkara berkaitan umrah. Bagaimana pun berlaku juga muatnaik perkara lain seperti hal haji semasa musim haji ini.


      UP group memang telah membantu memberi penerangan bagi bakal jemaah umrah cara persendirian dari mula sampailah kepada perlaksanaannya.

      Semangat dan keinginan yang bagitu membara di kalangan ahli terhadap UP telah membawa kepada satu perjumpaan tidak formal yang telah berlangsung pada 14 sept 2014 bertempat di Dewan Mesyuarat DBKL bersebelahan Padang Merdeka Kuala Lumpur. Kehadiran dari pelbagai daerah di Malaysia, ada dari Kelantan, Johor bahkan ada yang sanggup terbang dari Sarawak selain dari lembah Klang termasuk Seremban dan Melaka. Kebetulan juga ada tiga orang yang hadir adalah ustaz yang pernah belajar di Pakistan, Mesir dan Jordan dan tinggal di Jedah menguruskan perniagaan termasuklah menguruskan para jemaah umrah persendirian. Dalam sesi taaruf memang banyak pengalaman dari para hadirin, sebelum ini kurang terdedah kepada pengetahuan umum khasnya rakyat Malaysia yang ingin menunaikan umrah.

      Dindalam group UP terdapat juga penterjemah khutbah ke Bahasa Melayu di Masjidil Haram iaitu Ustaz Aswadi yg sering memberikankan maklumat semasa di Mekkah dan beberapa pelajar lain di Mekkah. Dua pelajar Universiti Islam Madinah dan beberapa orang petugas Meccametro (ERL ARAFAH-MINA) dimusim haji yg lepas.

      Jika pembaca di sini berhajat menyertai group telegram ters3but dgn syarat seorang berugama Islam dan berumur melebihi 18 tahun, bolehlah menghubungi dgn memberikan no telegramnya ke email, umrahsenang@gmail.com. Tuanpuan juga boleh menghubungi terus ke ID telegram saya @umrahpersendirian bagi yg arig sistem telegram.


      Tiada apa kewangan terlibat oleh itu tiada apa bayaran di kenakan oleh UP.

      Terima kasih semua pembaca dan terima kasih tuan rumah

      Delete
  2. Innalillahi wainna ilaihi rojiuun.

    ReplyDelete
  3. semoga arwah damai di sana. sebak T.T

    ReplyDelete
  4. semoga syurga tempatnya..insyaAllah

    ReplyDelete
  5. al-fatihah.
    semalam dapat tau dari twitter. sebak.

    ReplyDelete
  6. Kak dayah pun rasa sedih.. :(

    ReplyDelete
  7. Pemergian beliau diratapi seluruh umat islam serata dunia..kawan akak kat china pun tahu TGNA dah pergi....sedih ..

    ReplyDelete
  8. semua orang meratapi pemergiannya..saya pon turut terharu walaupun sekadar menatap gambar..banjiran manusia..

    ReplyDelete
  9. sedih sgt qila.. nak menangis bila dpt tau tgna dh takde.. dia sgt murah dgn senyuman, merendah diri.. :'( Innalillah

    ReplyDelete
  10. damailah disana....Al-fatihah...

    ReplyDelete
  11. Allah menunjukkan betapa mulianya seorang ulama itu.. walaupun beliau telah pergi, lihatlah betapa besar penghormatan yang diberikan.. itulah mulianya ulama.. Semoga Allahyarham Tok Guru tenang berehat disyurga... aminn

    ReplyDelete
  12. alfatihah.
    InsyaAllah ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman. perginya beliau bersama jutaan doa orang ramai di hari yg penuh berkat iaitu hari jumaat.

    ReplyDelete
  13. Mula-mula tahu ingat orang tipu. sebab sebelum ni pon ada yang post cerita tak benar. Sekali betul, memang sedih. Terasa pemergian Tok Guru Nik Aziz. Al-fatihah

    ReplyDelete
  14. serius terkejut bila dapat tahu semalam..

    ReplyDelete
  15. Walaupun x pernah bersua, tp sgt terasa pemergiannya..

    ReplyDelete
  16. Alfatihah :( Pemergiaan TGNA adalah kehilangan besar pada kita semua :( Semoga rohnya berada dikalangan org2 yg beriman..amin..

    ReplyDelete
  17. alfatihah untuk TGNA. ramai juga kan. manusia dah kehilangan orang paling bermakna di dunia ni. hmm..

    ReplyDelete
  18. moga tenang berehat di taman syurga-Nya..

    ReplyDelete
  19. sedih sgt, brp kali bergenang air mata masa skrol down timeline fb.
    #ALFATIHAH

    ReplyDelete
  20. Al fatihah buat tok guru..

    ReplyDelete
  21. Al-Fatihah buat tok guru :'(

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!