Friday, February 20, 2015

How Islam Define Beauty

Ok hi harini qila saje je nak share pasal beauty, beautiful, cantik,pretty, menawan, semua tu lah hahhaa. Dont worry ni bukan tips. It is just how ISLAM DEFINE BEAUTY.

Ok mentality malaysian or maybe asian kita define beauty tu putih, fair skin, tinggi, kurus, model-figure etc etc kan???? tapi sekarang mmg semua memang nak putih lah kan? Kalau tak takkan lah Qu Puteh would be exist today kan huhu. Well hoi! Belah la dgn your beauty standard! Huhu.

Cuba tengok jenama pencuci muka? Ada tak pencuci muka Black & Lovely?

Takde kan? Yang ada Fair & Lovely.

So adakah orang yang black or dark skin is not lovely at all?
But why? Haaaaa.
Beauty tu abstract. Subjective.
We cant define it. We cannot feel it. We cannot sense it using our 5 senses. Kan?

And this is another thing yg qila nak share hehe. THERE ARE countries where being fat is attractive haaa such as South Africe, Tahiti, Kuwait, etc.

The more dark their skin, and the more plump they are ; lagi diorang cantik. Wow!! Mmg terkejut kan huhu. Siapa yg putih and kurus mmg janda lah dekat sana sebab tak laku kihkih. Lawak pun ada tapi weird isnt it? Hihi. Jadi beauty ni tak sama kan bagi setiap orang dan setiap negara? Hehe.


Jadiii. Ingat, kalau nak cari future spouse aw aw haha kena guna 4 terms ni kan;

“Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia.” Hadith ini telah diriwayatkan oleh kedua-kedua Imam Bukhari dan Imam Muslim dalam kitab sahih mereka serta imam hadis yang lain.
///////
Abu Hurairah related that the Prophet said: “Men choose women for four reasons: for their money, for their rank, for their beauty and for their religion, but marry one who is religious and you will succeed” (Bukhari, Muslim). This of course, applies to women as well.


haaaa. Number 3 beauty tapi Rasulullah SAW tak pernah define in any dalil yg cantik itu macam mana tapi satu ayat doa ni je yang sounds perfect hehe.
Which is....
Ya allah beautify my akhlak.

See? Cmane nak jadi cantik?

Kita kena lah jadi cantik dari segi hati, moral-character, dari dalaman ok.
Sebab allah never judge beauty from external huhu! :D

Haaaa sekian ye harini tazkirah mengenai beauty. Inspired lepas class Thinking Skill by Sir Shams! Thank u sir u r so daebak hihi. Ok assalamualaikum. Just please, stop define beauty. Beauty is abstract, kan? Hihi. Semua orang jom beautify our akhlak together weeee~

hiks. Wah gitu subjektif lah definisi cantik. Hehu. Takkisah lah gemok kurus slim tinggi galah pendek cendawan sedang hitam putih kuning cekolet ke whatsoever akhlak tu yg penting wihi~

Ya Allah beautify my tongue with truth, my heart with sincerity, soul with contentment & my mind with Your remembrance. Ameen.



14 comments:

  1. ahaha betul2, org kata, "beauty lies in the eyes of the beholder'. lain orang nmpk lain cantiknya. mcm org eropah suka kulit tan. Alhamdulillah, Allah cipta kita cukup smuanya

    ReplyDelete
  2. Salam singgah, jemput bersegmen: http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html
    novel diagnosis, header, top up, tudung zarazuri utk dimenangi...

    ReplyDelete
  3. tetiber rasa sejuk je baca entry Qila ni.......-sambilkelipkelipmata-
    Tapi ,memang betul dear,cantik tu sebjektif....yang penting cantik dalaman dan sentiasa berakhlak baik in sha allah luaran akan kelihatan lebih indah. :)

    ReplyDelete
  4. kecantikan tu sangat subjektif kan?? cantik luar cantik dalam... cantik dengar sini ... ehhh

    ReplyDelete
  5. Alaa, memang betul. Kalau akhlak baik automatik lah luaran pon nampak serinya. Kita tengok dia pon jadi sejuk ja haa.. Kadang2 orang yang cantik pon kita meluat pandang and rasa benci ja sebab perangainya tu seindah rupanya.. Jadi akhlak tu penting! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES NIENA YES!! TOTALLY RIGHT!!
      HEHEEHEE <3

      Delete
  6. kecantikan semula jadi itu dari hati, bukan paras rupa, kan?

    jemput singgah blog kami :)

    ReplyDelete
  7. biarlah cantik luar dan dalam. Gituu ^^

    ReplyDelete
  8. Yes,exactly!..we need internal beauty for making the outside more beauty! :)

    ReplyDelete
  9. pernah jumpa org yg cmni. dia taklah dikategorikan sbgai cantik/hensem, tpi sebab akhlak dia bagus dia disenangi ramai org. teringin nak ade akhlak yg baik cam dia

    ReplyDelete
  10. memang akhlak lebih penting. :D
    kecantikan akhlak mampu mengatasi rupa paras. gituu :3

    ReplyDelete
  11. betul2,kena jaga dan mempercantikkan akhlak gittew! nice sharing dear :D

    ReplyDelete
  12. selalu suka topic beauty sebab sangat subjective. cuba tengok video how to be pretty by hellokaty kat youtube. she talks about the socially defined "beauty" and how it has shaped us. Truly inspirational. Have a good day!

    ReplyDelete
  13. Memang betul pun yang kecantikan tu subjektif. Akak betul-betul dapat hadam phrase tu bila akak duduk dekat sini.

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!