Thursday, January 22, 2015

Subject : Critical & Creative Thinking Skills



Salam malam jumaat! Jgn lupa kahfi n yasin ye hee~

Ok hi ingat lagi tak entry qila menangis malam isnin lepas sebab tetiba takde confident nak speak english in my zero class dalam entry NI?


Hahaa ada sambungan nya ok. Masa tu subject CCT {Critical & Creative Thinking Skills}

Subject ni required course ye. Ambik course mana mana pun mmg wajib study ni hehe.
So mmg sah lah qila takleh lari dari presentation in english hewhew TT_TT


Haa. Memang creepy. Ok sambil type ni sambil menghafal maksud ni ha (fresh gitu kan tadi baru lah start the very first class hikhik)



Hari tu punya lah mcm berdebar sumpah lah mcm nak gi jawab exam eeei takut gila sebab qila baru tahu rupa rupa nya classmates qila (Section 910) tu section budak Economics paling gempak dalam CFS (cntre for foundation studies) qila omg! Boleh bayangkan tak betapa petah nya diorang speak in english? English hebat. Social skills memang daebak. Takde awkward awkward mmg peramah and happening ah!


**************************

Pastu. Tadi kan start first class so......

Bro Shams bagi each of us a piece of blank paper. Dia suruh everyone tulis nama, stand up & jawab satu soalan ni.

"Why do you study/learn?"


Because errrr........................
-i want to gain more knowledges (what if you wont gain any knowledges?)
-i want to be successful (what is success to u?)
-i love studying 
-i want to make my parents happy (what if ur parents not happy?)
-i want to achieve my ambition (what is ur ambition?)
-i want to pursue my dreams (what if ur dreams cant be pursue?)

Haaa tu semua jawapan most of my classmates including me. 
Bro Shams pun baca and tanya kitorang balik cemni.
*mcm counter attack ah sbb belajar subject ni mmg kena kuat mental*


"Aqilah, you said you learn bcs u want to gain more knowledges. Nauzubillah lah ye, what if you dont gain more knowledges? Will you still continue your studies?"

HAH????
Pastu kitorang semua mmg kena benda sama ah. Nauzubillah lah, what if what ifs YOU DONT?
Siapa jawab Yes, dia hulur balik kertas tu.
Siapa jawab No, dia hulur jugak kertas tu.

And Bro cakap "If u still cont ur studies? That is not the main reason right?"
Lepas satu satu orang kena. Semua kena lah.

5 orang je duduk. Bro Shams suruh siapa yg dapat kertas tu kindly drop subject ni dan dipersilakan keluar dgn hormatnya dari kelas ni.

Kenapa?!?!?!?! :O But why?
Sumpah terkejut. But why Bro why????!?!??!?!!?? Pls enlighten me?????

***********************************

Pastu Sir pun cakap...
"No offense. I am not going to teach you guys if you have these kinds of intention. I teach students with justice. Justice mean keadilan. Im going to teach only the students who i asked to sit down.You may go out from this class, drop this subject or ask the department to change your lecturer okay? Dont worry, i am not hating you guys but.... now. If you really want to join my class, you can ask your other friends what is their reason to study/learn."

Qila pun gi lah tanya Amira, Hanis & Izleen.


Mira  :"I want to study/ learn for the sake of allah"
Hanis :"Sebab allah suruh..............................."
Izleen :"Lillahi ta'ala"


Nak nangis qila dengar jawapan diorang ya allah!!! :( Im a bad muslim lemah nya iman qila........... :( Ok... Sedih sangat....... Sometimes kita ni belajar. Sampai lupa Allah. Semua jawapan tu semua salah. Kenapa kita belajar?


Semua LILLA HI TA'ALA. Semua benda ni mmg nampak cliche eleh poyo ah kau belajar sbb tuhan apa semua tapi did you realize that........
Knowledge: Obligation and honor for a Muslim 
THE Muslim believes that exercising his mind and seeking knowledge and discovering the signs of Allah in the universe is an obligation, because of the saying of the Prophet (peace be upon him):"Seeking knowledge is a obligatory on every Muslim." (Bukhari)Therefore the Muslim must continue to pursue knowledge, as long as the breath of life remains in his body. The fact that Allah has raised the status of those who have knowledge, and described them alone as truly fearing Him, should be enough to encourage the Muslim to apply himself to seeking knowledge. For Allah said:"...Those truly fear Allah, among His Servants, who have knowledge..." (Qur'an 35: 28)No one truly fears Allah except those whose minds are enlightened enough to see the greatness and power of Allah manifested in the creation of the universe and all living things, and these are the people of knowledge. 


Haaaaa. Credit goes to : HERE

Hm. Sedih, rasa nak nangis sekali lagi pun ada sebab Bro tu pakai baju melayu je, tapi mashaallah!
Sangat paham tak?!?!?! Islamic gila ei. Pastu dia taknak niat belajar kitorang jadi minor syirik tau.

T_T terharu..... Qila nak tulis qila nak belajar krn allah tapi..........


Haa tu diaa. Sir pun bukak lah lagi tazkirah,

Why u samakan allah dengan your ambition? your parents? Seriously?
You belajar bcs your parents told u to do so? Noooo u cant do that bcs Allah yang suruh sebenarnya :(

Hmmm sangat terharu lah senang cerita sebab qila dah nampak dah hehe. And the class continues as Sir acah acah garang pastu dia buat lawak and kitorang pun bertaaruf hehe umur dia 28 nanti March inshaallah kahwin woot woot may allah bless u sir!

qila excited sangat class CCT lepas ni. Hehe. Tadi pun kitorang main game cct. Best!

Hidup ni kena ada
  • humility (humble) - think that You CAN BE WRONG. Jgn sombong.
  • courage - berani buat cara lain/ be creative asalkan tak break the rules
  • perseverance (patience) - jangan give up.

hehe tulah notes qila untuk harini! Best gila ah Bro Shams!
Patut lah mcm pernah dengar nama Bro Shams ni.
Ramai budak PJ duk puji bila belajar Thinking Skill dgn dia.
Ermmmm
Patut lah hihiks.


Alhamdulillah, for another hectic day! :D Ingat. You study because....
Allah told u to do so, for the sake of Allah.
Not for ur parents, not for urself.
You received too much from Allah & how dare you still can be demanding or complaining?

---- thank u Bro shams! Hehe. Thinking Skill dkt uia best!
Jom masuk uia ramai ramai wiwiwiwi.


& guess what, part paling best bila sir relax je cakap melayu sikit and he said
"ITS OKAY IF U CANT SPEAK ENGLISH WELL, I CAN GUIDE YOU.
WE CAN HELP EACH OTHER.
I JUST WANT US TO LEARN FOR THE SAKE OF ALLAH OK?"


Ok SIR!!! :D

17 comments:

  1. kadang kadang kita lupa kita belajar sebab allah yang suruh. deep sangat sangat qilahh :D
    Haipp. kita ada sorang senior dekat UIA. tapi lelaki. eheh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...deep lahh sir tu tetiba. hehe.
      haipp tetiba :p hiks

      Delete
  2. Wow.. kelas CCT. Akak ada pengalaman pahit sikit kelas CCT ni. Tapi, ini yg best pasal kelas CCT. Pandai Bro Sham tu nak sedarkan uolls. InsyaAllah, lepas ni sama2 la kita perbetulkan niat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, selalu lupa niat padahal niat tu yg utama! :D <3

      Delete
  3. Ya Allah, bagusnya class macam ni. Kadang-kadang terlupa juga niat belajar ni. Thanks for sharing this story, Qila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak farah, qila mcm sumpah terkejut and wow! <3 most welcome!!

      Delete
  4. Dah ! Jangan nak rasa tak konfiden lagi , Sir tu dah bagi green light dah tu. :D

    ReplyDelete
  5. wahh betul apa yang dia ckp tu kan. selalu kita buat apa2 mesti sbb parents suruh huhu. padahal allah yg suruh kita cari ilmu selagi mampu.. thanks sharing ni qila!! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes thats exactly!! <3333 welcome kak cha hehe allah yg suruh! :D

      Delete
  6. Best gila UIA! I thought UIA punya islamic macam hmm tak minat lah too islamic tapi meremang kot baca cerita Qila ni T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe no worries kak nad islamic dia takde ah sampai kita pun tak minat huhi,
      ok je!! <33333
      hehehehehe

      Delete
  7. Hihi...cik akak suka story mory nie...
    Memberi seribu pengajaran

    ReplyDelete
  8. kadang kita lupa, kadang kita ingat akan tujuan kita hidup..
    setiap insan ade kelemahan masing2..
    jemput singgah blog sy..=)

    ReplyDelete
  9. betul ni betul. kengkadang tu bila tengah stress tu.. baru lah nak ingat Allah S.W.T...
    By the way, yg penting niat. Sentiasa kena ingatkan diri, walaupun kita ada tujuan lain... Kena sentiasa ingat, paling paling penting.. kita belajar kerana Allah S.W.T... Belajar tinggi @ susah macam mana pun, semua adalah kehendak Allah S.W.T. (:

    ReplyDelete
  10. ya Allah..
    qila, thank u so much for this entry. you hv no idea how much it affects me :')

    ReplyDelete
  11. Nak nangis baca, since doing my degree is the greatest battle i had in my life so far. seriously qilahhh... Kite tak kuat... :'(
    I admit, sentiasa perbetulkan niat blja lillahita'ala. tapi tak pernah rasa senangnya buat degree. huwaaaa nak nangiss!!! :'((

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!