Saturday, January 10, 2015

Congo bars / Chocolate Brookies (Brownies+Cookies) by Aqileh

RESEPI CONGOBARS BROWNIES+COOKIES ((BROOKIES))

p/s; this ingredient is for 2 big trays. Soooo pls divide it if u want it to be in medium size (1 big tray)



INGREDIENTS;
  • 630 gm tepung gandum
  • 5 ts baking powder
  • 1 ts garam
  • 2 butter
  • 400gm+- brown sugar (brown sugar manis gila so nak kurangkan pun boleh n u can use white sugar as well! ) qila guna 300gm bs+ 100gm ws huhu *kurangkan pun boleh sbb it is super sweet!!!!
  • 6 eggs 
  • 2 ts vanilla essence 
  • 500gm chochips
  • 1 OR 2 cup of nuts (badam,walnuts,etc)
  • ITS UP TO U GUYS HEEHE. Qila guna blendered badam? *Sebab tu je yg mampu ekeke

STEP BY STEP 123 DIPDIDARIDU;

1stly, mix/ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan
letak tepi dulu cakap dkt tepung tu jap eh
Dalam bekas lain campur brown sugar with butter n guna mixer ~ mix well sampai butter larut.
Masukkan telur sebiji sebijik dan putar sebati sampai kembang giteewww.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung, baking powder dan garam yang first tadi tu and ofcs kacau rata.


Masukkan chocolate chips + kekacang dan gaul sempurna. Save sikit untuk topping okay!

'Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.'

{Btw this mixture nnt bila bakar akan kembang sikit tau so u dont want to make it become thick as cake right? err. Pandai pandai lah ye hahaha jgn tebal sangat nipis biar rangup and brownies gitew. Like 1inch height kot}

Ok! Ratakan permukaan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips if u want to make it as hiasan.
Bakar at 170C for ± 30 minit / sehingga permukaan atas kuning keemasan gitchewwww.

Jangan terlebih bakar ok! but i prefer warna gelap so crunchy nyummeh hihiks. Ok done done done best of luck wiwiwiiiiii!

.
.
.
voila ~ love, kak qileh.

hehe sebab terrrrajin pulak 2 hari lepas kikiki.

17 comments:

  1. Teringin nak baking tpi kat umah tkde oven x'(

    ReplyDelete
  2. omeiiii angat orang yang nak kacau adunan tuu. hahahha . ngko memmang lahh kan qillah dah buat tak nak pun pos sikitt. majuk ahh gini. hahahah :P

    ReplyDelete
  3. Amboi, rajin pulak dah kak qila nih.. Kekeke. Saya suka chocolate brownie. Makan ngan aiskrim lak, wahhh heavennya! XD

    ReplyDelete
  4. meleleh da air liur... haahah

    ReplyDelete
  5. rajinnyaaa. sedapnya oii. thanks for resipi. .:D

    ReplyDelete
  6. amboi,rajinnya anak dara ni. tq for the recipe! ^_^

    ReplyDelete
  7. Piewww... menyelerakan tengok ni.. best.. :) :)

    ReplyDelete
  8. xmenahan si tukang kacau tu hah..comei btui..mcm dia je yg buat semua..

    ReplyDelete
  9. Silap besaq ah bukak blog qila pagi pagi buta ni waduhhhh. rasa lapaq la pulak hmmmm T.T

    ps : tak pernah lagi makan congo bars ka brownies ka apa ka...

    ReplyDelete
  10. Qila tau tak dah seploh kali kak Nad plan nak buat congo bars hmm tapi plan jelah tak buat punn

    ReplyDelete
  11. Bahagian akak punya mana? hhahaha..Nak juga.. :)

    ReplyDelete
  12. Bahagian akak punya mana? hhahaha..Nak juga.. :)

    ReplyDelete
  13. ok, sedap gila tengok gambar ni. boleh cuba nanti xD

    ReplyDelete
  14. Wahh qila.. berbakat yer..

    ReplyDelete
  15. boleh buat bisnes ni dik. hehe. akak pernah gak buat. nasib baik jadi.

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!