Sunday, May 18, 2014

Edible Cheap Lipscrub DIY!

Hehe yes☺!! Qila finally dapat buat sendiri pun my own lipscrub yayy ayyy sikit hihi.
Tepuk ah tangan sikit hihi. 
Okay. Qila dah kurang blogwalking sebab busy and seghabut and kabut and gelabah and ugh!
Stress nak masuk UIA ni TT_TT
Takut lah. Dah ah ada exam Arab....
And i don't have any basic in Arabic ugh.

Bila stress,
of course lah nak cari ubat penenang kan? ihihi.

First of all. Mesti ah cari makan. And then cari TV. Pastu berdengkur je lah.
Hehe.

Qila cari lah pape yang patut untuk get rid from being ugly!!! Lol.

So qila terjumpa ramai duk pakai inai homemade yg dari pewarna makanan tu kan?
Hehe tu otw kot qila nak buat. Kalau malas sangat beli je lah dari kawan Pip huhu.
Bahaya sikit kalau nak buat inai tu. Kalau portion salah, boleh burukkan kuku oh tidak!

So lipscrub ni qila terrrrrrrr nak buat sebab tertekan #lipscrubdiy
hehe.

Okay, tudia.
It's super simple heee~ So how to make your own lip scrub?

LIPSCRUB DIY! {ingredients}
 
1. Sugar/ Brown Sugar
2. Honey Madu
3. Olive Oil yang mahal nak mampus so no! Haha. (optional) 
tu je hikhik.
  • Qila ambik gula agak agak 1/4 suku sudu je ehe.
  • Pastu ambik honey. Agak agak lah kan.
  • Kacau!!!! Makan!! Hahahaha.
  • So now, mix all ingredients tadi tu dengan kasih sayang okay. Heee~
  • Pastu scrub je lah dekat bibir mwamuah sikit.
  • Gosok gosok lama lah sikit. Kalau rajin, biar je honey tu kering dekat bibir kita.
  • Kalau malas nak cuci dengan air suam, ha jilat jo lah.
  • Oh ya, tonyoh tonyoh jangan sampai berdaghah pulak hee.
  • Hasilnya inshaallah okay!
  • At least takde lah hitam macam dulu ekeke.

Biar sel sel mati dekat bibir tu hilang :D
Dia takkan pink kan our lips cuma yelah.
Hilang kan sel mati. Pink lah sikit jadi nya. Hihi.

Ok selamat mencuba!!

P/s: Gerenti boleh buat punya lah. Takkan lah takde gula & madu dalam rumah...
Kan kan? :P hihi.
Oh ye, nak buat banyak terus boleh. Tapi tak digalakkan.
Masuk fridge nanti kang terlupo nok pakai. Hm rugi aje.
So buat bila betul betul nak pakai okidokie?
Hihi.
Edible Sugar Lip Scrub... I can almost guarantee you have all of this in your kitchen... and it makes your lips so soft!!!
Credit : Pinterest :D
Oh ya ni hasil yang qila buat hahahahahh!!!!
BURUK. Tapi nyummeh hahahahaha

20 comments:

  1. Ramai orang suka buat diy ni kan.

    Qila belajar la basic Arab sikit-sikit. At least, tahu dan faham sikit soalan tanya apa. My sis ambil exam Arab kat situ lepas 5 tahun tak belajar bahasa Arab, dia kata dia gelabah sikit masa jawab exam Arab tu.

    ReplyDelete
  2. menarik ni, boleh try.. header lawa lahhh

    ReplyDelete
  3. Hihi, saya ada buat jugak scrub ni. Saya tonyoh kat muka and bibir. Tapi tak suka sangat cause berminyak sebab saya bubuh olive oil. Sekarang saya pakai scrub beli sajalah nak hapuskan sel kulit mati. Kikiki.. And kalau saya rasa nak feeling2 pergi spa, saya buatlah apa2 mask daripada barang yang ada dekat dapur tuhh.. XD

    ReplyDelete
  4. Ehhhh, kak qila mesti boleh punya study bahasa arab. Saya pulak teringin sangat tau nak belajar arab. Nanti boleh faham quran! Mesti heavennnnn... Nanti dah pandai arab, ajar saya ya kak qila ya??? :DDD

    ReplyDelete
  5. Tahniah qileh dpt UIA.. Belajar rajin2.

    ReplyDelete
  6. uish. sedapnyaa !
    nanti tak sempat nak scub, dah telan dulu .

    ReplyDelete
  7. part diy ni best! nak2 kalo benda senang dpat,hehe. gojes la bibir i nanti tau,kihkih XD

    ReplyDelete
  8. uikkkkk sedapnya...hahahhaha betul tu, tak sempat nak scrub dah habis tertelan..hahahahhahahhah..nak try jugalah..hehehe

    ReplyDelete
  9. senang je rupanya bt scrub ni kan?
    nnt nak try la.. thanks qila syg! :)
    study basic arab ckit2.. chaiyok! chaiyok!

    ReplyDelete
  10. macam best jer, nak try nanti..

    ReplyDelete
  11. tak manis sangat ke nanti? :D

    ReplyDelete
  12. eh menarik ni dear,heee.nakk cuba nanti,btw seronokje belaja bhsa arab qilah,dun wory!....masa kat u dulu akak sempat ambek level 1 je^^ qilah nanti mesti lagi expert!=)

    ReplyDelete
  13. homemade inai mmg bahaya!hehe...jiran akak dia pakai homemade inai warna pink..akak dh tergoda dah org jual kt ig..sekali tgk jiran akak pakai mak aih..kuku dia rosak..mcm nk tercabut kuku2 dia.. =_="

    eh2..ni utk bibir ke utk di mkn?hahaha..gudluck qilaaaa nanti dekat UIA!

    ReplyDelete
  14. qila memang suka buat diy eh. wah tung ah. kita nak buat tapi mama kata membazir je benda benda tu nanti T^T

    ReplyDelete
  15. chaiyokk.. lepas ni boleh suruh qila ejakan nama penuh nina dlm bahas arab. wakaka..

    dh nama pun scrub utk bibir.. kerana dirimu begitu berharga.. msuk UIA jd hot <3

    ReplyDelete
  16. ahaha XD seksi bibir weyh :3

    anyway nice DIY tutorial.. nak try madu tadak (yg paling penting malas...) XDD

    owh, Misaki suka belajar bahasa negara lain, tapi kan rasa bersalah gila2 sbb bahasa Arab, bahasa syurga, bahasa Quran, tak ingat TT^TT paling latest bulan lpas.. hafal maksud Arab surah Al-Fatihah.. sbb rasa mcm tak elok solat tatau maksud TT^TT dah ingat cuma.. bila solat kan.. nak baca sambil ingat maksud tuh.. aduh.. Ya Allah cabarannya.. huhu.. tapi kenapa bila cakap English contohnya.. tayah fikir maksud dia dalam bahasa Melayu, kita leh cakap terus apa yg kita nak TT^TT anyway belajar bahsa Arab elok2 hehe XD berguna woa kalau belajar byk bahasa ^___^

    Good luck XD

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!