Friday, April 25, 2014

Tanda ahli syurga dan neraka.

Oh ya, tadi qila terbaca tanda ahli syurga and neraka. Jengjengjeng. Simple sangat artikel tu dlm paper mane entah eheh. Terbaca bila tunggu Alim n Azim habis gunting rambut hee~
Senang je nak jadi ahli syurga, perbaiki solat fardhu :)

Nabi takkan sujud selagi duduk antara dua sujud nya tak betul lagi.
And nabi rukuk perfectly. Semua perfectlah ofcs :D  And hidup jangan sombong, kasar, angkuh, bongkak! :D Winkwink. Macam macam sombong rupanya dalam dunia ni.

Sombong (kedekut ilmu)
Sombong (rendahkan org lain)
Sombong (tak terima kebenaran. Terasa diri dia je betul)

Credit An Nawawi rahimahullah berkata, “Hadist ini berisi larangan dari sifat sombong yaitu menyombongkan diri kepada manusia, merendahkan mereka, serta menolak kebenaran” (Syarah Shahih Muslim Imam Nawawi, II/163, cet. Daar Ibnu Haitsam)

Sebenarnya qila nak mintak ampun sebab qila dah lupa apa tanda ahli syurga.
TT_TT Maaf lah ye. Yang penting jangan sombong! :D Inshaallah. Hihi.


Short entry sahaja harini. Hehe. Salam jumaat semua! Ma'salamah wa ilalliqaa :D hihi.

19 comments:

  1. thanks for sharing qilah,huhu. sedang mencuba untuk menjadi lebih baik dari semalam. salam jumaat :')

    ReplyDelete
  2. Nice sharing Qila :) Thank you .

    ReplyDelete
  3. Salam Jumaat keyla..Semoga kita semua bakal menjadi penghuni Syurga..Aminn..

    ReplyDelete
  4. jangan sombong.. betui tu.. slm jumaat qila..

    ReplyDelete
  5. jom sama2 perbaiki amalan:)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum sheila datang blogwalking daripada blog kak mia liana http://www.mialiana.com/2014/04/senarai-url-blog-3.html

    *nice sharing dik... thanks untuk peringatan berguna ni.. in shaa Allah, tanak sombong bongkak tak tentu pasal.. hihiiii

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian ye cik keyla, salam jumaat dari mama

    ReplyDelete
  8. betul tu.perbaiki solat dan diri sendiri dulu..salam jumaat dear

    ReplyDelete
  9. Yep jgn sombong. Dalam aqluran pon byk sebut psl sombong. Salam jumaat qila :)

    ReplyDelete
  10. salam jumaat :) peringatan yg berguna. ahli syurga pasti ada sikap2 yang baik. harap hari2 yg mendatang lebih baik dari semalam.

    ReplyDelete
  11. sombong sombong tak ke mana pun, masih pijak tanah sama ngan orang lain, hehehe salam jumaat kak, peace yo!

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing this Qila :)

    ReplyDelete
  13. thanks qila for the sharing.. betul tu! jangan sombong... dah lah orang tak suka sombong2 ni kan :)

    ReplyDelete
  14. nice sharing dear...insyaAllah....

    ReplyDelete
  15. Semoga kita semua tergolong dikalangan mereka yg beroleh syurga... aamiin...

    ReplyDelete
  16. muhasabah diri..dan perbaiki diri..

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!