Thursday, March 6, 2014

Biskut Lidah Kucing Pelangi or Rainbow Cookies Nipis Rangup Kau.

Hahahah title takleh belah. Bukan apa. Qila cari biskut tu dekat google takjumpa T_T
Sedih gila. Rupa rupanyaaa lidah kucing. Tang mana lidah ngan kucing pun gua taktahu.
Hahah. Alhamdulillah☺1!!!! Hehehehe. Qila panggil benda alah ni emplex hahaha sebab lidah kucing macam awkward je hahaha.

So bila google resepi ada benda natang EMPLEX.
What is that...... :O
Bila tanya umi, umi tahu benda tu. Kira perangup lah. Oh~
Patut ler mcm rapuh je gambar gambar semua hee~

First of all. Thanks to Kak Azlita Masam Manis hiks qila refer sepenuhnya dari Resepi dia huhu.
Thanks kak Ita! Hehe. Memang sedap and simple and sejam je nak buat ekeke.
Ok ni qila copy paste je lah eh dari blog Kak Ita hee~



LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Citarasawan 
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
250 gm mentega (satu butter)
175 gm gula kastor
100 ml putih telur (Nak senang, qila guna 3 biji telur hihi cukup cukup 100ml hiks)


Pewarna pink, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega.

Ekekeke. Qila takde loyang khas untuk lidah kucing ni so guna loyang biasa je hihik. Jgn lupa letak butter ye!!! Sebab nanti susah nak cabut kan dari loyang tu hohoho.
Habis jadi kembang aka cair huhuhu. Jadi besor gila plussize macam qila hahahahahah.



Ok. Tepung gandum, tepung jagung plus emplex tu ayak kan dulu. Qila malas ayak hahaha.Ketepi kan ketiga tiga bahan tu. Letak je tepi dulu wee~ Letak dalam mangkuk besar dulu pun boleh je.
So sila ambik mixer and MIX lah satu ketul butter tu dengan gula kastor sampai jadi creamy awwh.Pastu masuk telur putih slowly. And then baru lah masukkan tepung tepung yang kita ketepikan tadi :D



Tada!! Siap heheheheheh. Tipu je. Eipp eipp belum lagi.
Hehe. Okay, boleh lah start bahagi depends berapa warna yang kita ada.
Hehe qila malas nak buat rainbow so guna 3 colour je. Pink, Biru and Hijau hehe.


bismillahirrohmaa nirrohiim hihihi
eeeeeeee mcm tahiikk aaaaa :((

ni pip buat hm

And piping tu lah part takleh belah gila. Aduh. Qila punya serupa tahiiiii :(
Rasa nak nangis je bila piping tu. Nasibaik umi takde dekat dapur. Mesti dia boleh pengsan tengok anak dara dia bongok ugh!!!
So ni adik qila buat -____- memang cantik hihihi. Qila malas ah nak buat cecantik :P


So masuk oven. Bakar at 150 C dalam 15 hingga 20 minit heee~
Disebabkan kitorang buat giant cookies ni. Sepatutnya lebih garing lebih nyum hehe.
But still i am super proud as peacock ah. Hahahhaa. First time qila duduk dapur sorang sorang.
Nyanyi nyanyi. Peluh peluh hahahaha. And yes. Qila timbang gula, tepung tu for the first time!!!

Omg!!!!! I cant believe my eyes. Ok assalamualaikum :D Selamat mencubooo. 
Hehe. Rasa mcm nak jual je tapi takde masa. So takjadi. Ok bye
Hehe. Sedap sangat. Worth buat :D Satu malam je habis dah semua. Ahad ni qila nak buat lagi. Setiap Ahad qila nak buat ah hiks.


Ni qila buat lagi hihihihihih.



UPDATED LAGI :D HEEHHEHHEHEHE QILA DAH BELI LOYANG.
SANGAT KECIK ALAHAI MCM SEDIH JE NAK PIPING BANYAK KALI HEWHEW.
BUT THE OUTCOMES ARE AWESOME AND EFFORTLESSLY BEAUTIFUL WIWIWI

57 comments:

  1. nom nom.. sedapnya dear.. ^^ haha.. cantik combine colour

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan salam singgah petang dik Qila...cantiknya warna biskut tu...suka sangat tengok...nak rasa boleh...hehe....

    ReplyDelete
  3. terbuka untuk tempahan tak ni xD

    ReplyDelete
  4. oo gini cara buatnya.. zam bru thu.. slma ni puas pikir mcmnlh cara buat

    ReplyDelete
  5. omgeeeee~ bak mai sikit :P

    ReplyDelete
  6. emplex tu apa? tak pernah dengar pun :P

    hehe nak try lah ada masa nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emplex tu mcm serbuk je hihihi. Cari yang paket sekecil kecik nya tau. Sebab guna 1/4 sudu jah heheh

      Delete
  7. nampak macam sodaap. nak cuba =) tq share ! =D

    ReplyDelete
  8. akak suh pos kan ritu? asal x sampai lagi? hahaha.. emplex tu benda apa dik? mcm tepung gak eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes kak Anne, dia tepung Emplex heeeeee

      Delete
  9. eee comelnya. warna warni kot :D

    ReplyDelete
  10. Macam menarik je sebab warna-warni :)..tahniah, sebab berjaya di dapur. :3

    ReplyDelete
  11. Aahaha, comel ja colour pastel cookies dia. Amboi, rajinnya nak buat setiap Ahad. Kalau buat setiap ahad mesti ada improvement! Hihihi. :D

    ReplyDelete
  12. biskut ni tengah popular skrg. kalau qila jual mesti laku. hihihi.

    ReplyDelete
  13. macam sedap je. tapi rumah takdo oven. hukhuk.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Qila :)

    Akak pun ada buat biskut lidah kucing ni dulu, tapi tak sempat lagi nak masukkan dalam blog hehe :)

    ReplyDelete
  15. nk tanye, teh emplex tu mcm mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emplex tu peranggup biskut. Ada jual kat bakery. Bntuk ia mcm baking powder (serbuk putih) tpi bkn baking powder.

      Delete
    2. Terima kasih tolong jawab kan ekeke :D

      Delete
  16. ish comelnya semua warna-warni macam qila yang comel opss

    ReplyDelete
  17. lorh.. boleh pulak makanannya lidah kucing.. hahahaha.. first time tgk biskut ni.. mana nak cari ek?

    ReplyDelete
  18. Waaaahhhhhh! Nampak sangat comel dan macam sedap. Teringin nak cuba tapi sekrang tengah cuba kurangkan makanan manis. jadi, kena tangguh dulu niatnya tu.

    ReplyDelete
  19. Wahh.. menarik lah.. best.. :)

    ReplyDelete
  20. hehe..akk de nmpk pic ni kat ig aritu...super dempakkkkkk..haha..tp xpe..sedap!! akk suke sgttttttttt!! wat lg..anta kat akk ok?

    ReplyDelete
  21. Alololo comelnya biskut ni. Harap time raya jumpa biskut lidah kucing ni. Hahaa. Mana la tang bentuk lidah kucing tu XD Heheee.

    ReplyDelete
  22. amboi! sakan nye lahaiii..hikhik :)

    ReplyDelete
  23. Alaa. qila buat xajak pun,, haha. nak sikit , terliur da ni

    ReplyDelete
  24. colourful.. sedapnyee.. hehe

    ReplyDelete
  25. lidah kucing..? okay, 1st time dengar..

    ReplyDelete
  26. colorful nyer lidah kucing...mmg menarik la qila..

    ReplyDelete
  27. so?bilanya nk post g sarawak ni dh sedap dah tu..hahaha...nk gak rasaaaa sbb kak niesa mls nk buat.. :P

    ReplyDelete
  28. sedap biskut ni..SB blum jumpa lagi acuannya tu..nak buat step yg awak tunjuk kan tu tak berani lagi..

    ReplyDelete
  29. alohai..rajinnya
    warna-warna.. buat comel sikit lagi..boleh niaga lepas ni.

    ReplyDelete
  30. dah macam play doh je..

    ReplyDelete
  31. wahh..terer arr qila..pasni bole akak order..hehehe

    ReplyDelete
  32. wahh sekarang sedang famous nie ^_^

    ReplyDelete
  33. hahaha kelakar laa keyla nii. thank sbb share resepi. nak try buatttt! :D

    ReplyDelete
  34. buatkan utk kak aisya boleh? nak rasa air tgn qila comel. hehehe

    ReplyDelete
  35. adeh lucu lah qilah,hihi..siap ada yang bersilat lagi tu biru n pink tu^^ btw gud job qilah! comelje cookies ni,tq share resepi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe Alaa malu nyaaa kak Nana nampak ahahahaa

      Delete
  36. amboiii tajuknya memang sesuai sekali dengan cookiesnya yang cantik

    ReplyDelete
  37. Biskut lidah kucing, first time sy dengar ni..

    ReplyDelete
  38. bulih kiro napok sekut nih..ejas mek bulih 3 ya wat dua seupik deh..hehe

    ReplyDelete
  39. pertama kali akak dengar nama biskut ini qila.. nampak sedap tu.. kalau ada masa nanti insya-Allah nak cuba buat juga la guna resipi qila shere ni.. cantik warna warni macam tu.. :D

    ReplyDelete
  40. alooloo.. comelnya biskut dia. hehe
    dr jauh nmpk qila tgh main play doh. nama pun unik :D

    ReplyDelete
  41. omaiii. nama memang tak boleh belah :D
    ah'ahlah, ingatkan qila main doh tadi :) ok, buat cepat nanti boleh pos untuk PG. hihi.

    ReplyDelete
  42. terhingin nak buat biskut ni..tapi tak ada acuan mcm tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yehehe qila tak pakai acuan pun heee

      Delete
  43. comella rainbow cookie qila..

    ReplyDelete
  44. owh nilah kek raimbow..kek ke biskut..ha..ha.. okla sdap nampak

    ReplyDelete
  45. wahhh menarik warnanya... lidah kucing,, my favorit buscuit...

    ReplyDelete
  46. kalau tak guna emplex boleh tak

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!