Sunday, December 29, 2013

Tutorial buat reben ( How to make ribbons ) using PS.

Hello goodmorning heheheheh.
So today imma do tutorial on how to make ribbons hahahahhaahahahha
speaking siot hahaha. Cut the crap.
Ok ni qila guna PS :D (photoshop ler pe lagi)
Nak guna SAI boleh, photoscape pun boleh etc cuma ikut mu lah nak buat guano pon. Hehe.

First step. Ofcs lah bukak PS tu. Tak kisah ah height n width berapa pun
And then buat lah 3 rectangle guna Rectangle Tool ye.


First layer.

Kalau hebat, buat ah rectangle sebijik. Kalau tak hebat mcm qila, 
copy paste je hehe. So kira duplicate layer and susun.

Buat 3 :D pastu susun jadi cemtu. Jgn lupa merge layers tu semua. 

Pilih polygon tool :)


Tengok dkt atas tu, ada sides : boleh pilih. qila pilih 4 :D its up 2 u!
Jgn lupa buat kedua-dua belah ye! 

Ok ambik eraser tool tu. Padam je yang polygon kita buat tadi tu. 
Qila guna magic eraser tool ;)

Ok ni part susah sikit je. 
Guna Polygonal Lasso Tool pulak, 
lukis triangle line gitu mcm contoh di bawah eh. Tarik je line tu biar jadi betul2 triangle.
Sambungkan je ok!?

Ha pastu color je, use darker color ok :D

Buat dekat dua dua belah ye.
Alhamdulillah siap hehehe. 
Kalau nak lagi cantik?
Copy paste layer ni.
And then merge layer jgn lupa tu huhuhu.
Opacity pulak setkan kepada 13% dan kebawah ye.

Tadaaaaa :D


hehe ni contoh je huhuhu. Buat lah kalau rajin hihihi. 
Ikut kreativiti sendiri lah kan? Sorry kalau confused. Try step by step tau. Slow slow dulu.
And sorry sgt im bad at explaining hehe but
senang je nak buat banner actually. 3 rectangle je pun hihiks.

Credit to Its Photoshop : How 2 make ribbons. :D
Kalau takpaham tutorial bahasa melayu version qila ni. Click lah link tu huhu. Versi english n simple.

Ni autopost huhu. Sorry for any error ya x
Nanti kot qila buat freebies reben cewah no way. Penat!!! Hahah

23 comments:

  1. nana selalu jer try ekot tutorial, tapi selalu tak menjadi.ahahahah

    ReplyDelete
  2. Yeay !! Comel comel comel ... Nanti boleh try

    ReplyDelete
  3. wah nampak macam senang,tapi tak pandai photoshop2 ni,hihi

    ReplyDelete
  4. wah cantik , nak cuba tp akak takda ps hehe :)

    ReplyDelete
  5. nice tuto dear..
    nanti nak belajar buat riben2 jgk la..hehe
    akak malas gila nak buat tuto PS ni.. haha..

    ReplyDelete
  6. rajinnya buat tuto , heee

    ReplyDelete
  7. wahh buat tutorial. terima kasih cikgu kcik. haha :P

    ReplyDelete
  8. ahaaaaa.. leh cuba buat pas ni, versi melayu, paham sangat.. hehe. I love Ps very much.. Flash pun syg gak, huhu, kna ckp satgi dia merajuk lak. *ok fine, mumble sudah kat sini* sigh. sory. hehe..
    tq for the tuto.. oshem..

    ReplyDelete
  9. comelnya riben.. boleh akak mencuba ikut tutorial ini nanti.. menabung inti untuk adik.. :D

    ReplyDelete
  10. Wah.. cantiknyer ribbon dia! advance naaa qila sekarang.. hehe :p

    ReplyDelete
  11. ooohhh pandai berphotoshop rupanya qila ni :D

    ReplyDelete
  12. hahaks cantiklah kak, senang jer, but kita takde photo shop, hoho

    ReplyDelete
  13. comel comel comel. hehe

    ReplyDelete
  14. kak sally tak pernah guna Photoshop -_-

    ReplyDelete
  15. adoihh.. tengok mcm senang. tapi ssh jgk la bagi licha nak buat.
    malangnya tak reti guna PS

    ReplyDelete
  16. wah!!!Pandainya dia..:DD hihihih

    ReplyDelete
  17. comel! hihihi. tp syg sy tak pandai guna photoshop. kekeke

    ReplyDelete
  18. wahh nice! boleh try ni nanti :D

    ReplyDelete
  19. Wahh.. cantik.. pandainya.. tahniah.. :) :)

    ReplyDelete
  20. whoaaaa rajinnya keyyyy edit2 header :)

    ReplyDelete
  21. nice sharing sayang...boleh paham..akak dh lama xpegang PS..nk tuka banner pn malas..thanks for sharing.. <3

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!