Friday, December 20, 2013

Stop being ignorant

Why not read the Qur'an? by Nayzak

Picture from Nayzak :)


Orang kafir pon belajar pasal Nabi Muhammad SAW. Kita melayu ada?
Hm ada, cuma kurang..... Sikit sangat.
Mari lah kita belajar pasal Nabi kita okkkkk!? Hihi


Let's learn about Nabi!!!! :) Kalau bukan sekarang bila lagi?
Bila nak mati nanti?
Oh oh thats too late ok~
But slow slow lah :)
Jgn lupa baca Al-Quran.

 Kepada yang mampu, hafal lah :)
Kepada yang tidak mampu, baca lah :D
Kepada yang lemah, bergurulah :>

Hehehhehehehe qila lemah. So berguru dengan nenek je hihihi. Tak sabar nak tunggu nenek balik dari umrah and tadarus gitu dengan dia walaupun sebenarnya malas gila hhohoh. P/s: Qila mintak ampun tau nenek ku huhu dulu ku menyampah apabila ku jahil dulu T_T ok!


Tingkat atau golongan pembaca Quran dapat dibahagikan kpd  6 tingkat, mari kita perhatikan diri kita berada " ditingkat " yang mana, tergolong dari tingkat yang tinggi atau yang paling rendah?

1. GOLONGAN YANG LALAI
AL-GHAFILIN: Pembaca sekitar 1-9 ayat.

2. GOLONGAN YANG INGAT
AL-ZAKIRIN: Pembaca sekitar 10-49 ayat.
3. GOLONGAN PEMELIHARA
AL-HAFIZIN: Pembaca 50-99 ayat.

4. GOLONGAN SETIAWAN
AL-QANITIN: Pembaca sekitar 100-199 ayat.

5. GOLONGAN JIAWAN
AL-FAIZIN: Pembaca 200-299 ayat.

6. GOLONGAN JUTAWAN
AL-MUQANTIRIN: Pembaca 300-1000 ayat.

Sabda rasulullah saw: “Siapa kerap membacakan 10 ayat Quran tidaklah dituliskan daripada golongan yang lalai, Siapa membacakan 100 ayat Quran adalah dituliskan daripada golongan Setiawan dan siapa membacakan 1000 ayat Quran nescaya dituliskan daripada golongan Jutawan”. (H.R Abi Daud M. Abdullah bin Amru bin Al-Ash)

Subhanaallah....



banyaknya ganjaran yg Allah beri buat kita...sama2 lah kita muhasabah diri balik..Ya, iman kita sentiasa naik dan sentiasa turun...Oleh itu, selalulah membaca Al-Quran dan jika berada di tahap satu,usahakn untuk naik ke tahap dua dan akhirnya ke tahap "jutawan"!



cr: here

#notetoself;
Jgn jadi lalai....

“A small step toward recovery is giant progress.” 
― Mark Cortes

“We can’t go from zero to sixty in a day or even a week when it comes to shifting our food-habit gears. We have to take baby steps, starting with an increasing awareness of our habits and a willingness to chip away at the ones that aren’t doing us any good. Slowly, with time and commitment, we move away from the rat-race, multitasking mentality to a place where we want to give our meals and ourselves the time and attention we deserve.”
― Mary DeTurris Poust.

Inshaallah BOLEH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :] takyah tunggu new year lah new azam. start now! We have to take baby steps hehe :D

21 comments:

  1. Bagus adik....jadi yang terbaik dikalangan terbaik

    ReplyDelete
  2. slm jumaat Qila...akhlak dan peribadi Nabi Muhammad adalah contoh yang paling baik untuk diikuti...

    ReplyDelete
  3. nice sharing adik..semoga kita sama2 sentiasa muhasabah diri dan sentiasa perbaiki diri utk mencapai tahap jutawan tu.. InShaAllah..amin.. :')
    <3

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah...good sharing my dear :)

    ReplyDelete
  5. Betul tu. Bukan susah nak tahu. Baca sambil menghayati diri kita dizaman Rasulullah. Sangat indah sebenarnya.

    Jom layan kisah baru A.T.A - Episod 3

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  6. hai qielaa.. 100% agree with ur opinion. berubah boleh je bila2 masa, xperlu nk tgk fireworks new year bru nak set azam baru^^

    ReplyDelete
  7. alhamdulilah.. satu artikel yg sgt bagus..

    ReplyDelete
  8. huhu sentap sekejap. betul tu, jgn jadi lalai dgn dunia yg sementara ni

    ReplyDelete
  9. best la entry awak. very useful..thanks for sharing. :) jom visit saya di http://aenoyou.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Baby steps yang membolehkan kita istiqamah dan ikhlas. in shaa Allah :)

    ReplyDelete
  11. thanks for sharing this..kalau kia bukak hati untuk menerima ilmu, insyallah ilmu itu akan sampai..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. Hi! 안녕하세요~~! We are Twinscraftlife! we sell
    purely handmade products such as pouch,
    phone cover, pencil case, and more cute items!
    쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
    http://twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. singgah sini :)
    setuju sgt tu dear.. apa pon we have to learn in order to understand. :)

    ReplyDelete
  14. Perkongsian yg baik..terfikir kat manalah kita....mungkin dlm sehari qurzn pun tak disentuh...sedih..:(

    ReplyDelete
  15. kiranya saya ni.. dalam kategori yg LALAI la ye.. hurmmm...

    :(

    salam singgah..

    ReplyDelete
  16. setuju ngan qila, takyah tunggu tahun baru nak berazam2 baru bagai. Bila dah terdetik tu terus buat, lebih2 lagi yang melibatkan amalan yang baik.. :)

    ReplyDelete
  17. wahhh ! happening giler.. hehe. nice entry. slmat berhari minggu

    ReplyDelete
  18. Entry ni sgt sweet..huhuuu. MP nk ambil juga la & kredit Qila. Thanks dear ! :)

    ReplyDelete
  19. suka entry nie..
    thanks share^^

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!