Monday, December 30, 2013

Poor poor kitty :(

Ok pagi tadi baca lah komen dari Kak Fyy. Or well-known as Haneul Afiqah
Sangat banyak komen from her so heheh thank you☺!!

Sedih lah T_T
Tapi nak buat cmane. Lumrah kehidupan. Ada yang akan mati.
Aku sekarang dah lali sebab banyak sangat dah Anje beranak.
Anak Anje mati. Anak Anje sakit sampai mati.
Anak Anje hilang. Anak Anje kena langgar.
Anak Anje kena serang dengan kucing jantan (mungkin bapaknya) etc. 
Zzzzzz

Hi nama saya Manja. Nama manja saya Anjewwww. Hihihiks

Sorry takde gambar Anje tua hehehe habis semua gambar hilang sobs
Nangis tu takyah cakap ah. Nak type ni pun berair lah jugak mata aku haih.
Sumpah sedih. Hm Anje ni kucing Abah beli dekat Golok hehehe.
Half persian half normal eh. Hm boleh tahan lah bulu dia. Agak tebal :D
Tapi.
Ni nasihat qila. Jgn hantar ke klinik haiwan kalau nak balik kampung. 
Sumpah menyesal dulu dulu hantar Anje. Ugh!!!
Doktor tu tak bagi makan dekat anje sampai dia jadi kurus kering.
Memang lah kucing tak boleh obesiti tapi takyah lah kuruskan Anje sampai jadi cemtu :(
Nampak sangat dia tak bagi makan langsung. 

*SIGH*
Well what can i do? I wish i have time machine. To rewind but sadly nope.
So dia beranak dalam 2 kali / 3 kali setahun?
So Anje dah hidup dalam 5 tahun kot. Dah 8 kali jugak lah dia beranak.

Bila Anje beranak. Dia memang gedik. Yelah nama pun Anje. Memang manje nak mampos.
So bila kitorang jadi 'bidan' kucing. Tunggu je lah dia dalam kotak aka wad beranak.
Teman je ah dia, tengok je dia. Kalau aku keluar bilik. Dia akan keluar sekali 
YA ALLAH dgn darah bagai hish anje ni. Sampai ada sekali tu dia keluar kotak dengan anak2 sekali dah lah tali pusat tak putus lagi AAAAAAAA semua masa tu jerit. 
Hahahaha umi lah yang tolong ambik anak dia dengan Anje sekali masuk dalam kotak hehe
Kesian umi, dia taknak pun kucing dalam rumah. Tapi tahik kencing apa semua dia yang tolong. Hihihi.
So memang take turn lah sape nak tunggu Anje ni sampai habis beranak haihhh.
Sabor jelah. 

Oh ya, kalau dia beranak ramai sangat. Contoh ada sekali tu 4 ekor,
sekor yang paling kecik dan tak tumbuh bulu tu mesti mati :(

Sebab Anje pun takleh nak buat apa. Adik beradik lain akan tolak menolak
untuk dapatkan susu sampai sekor tu takdapat langsung......
So memang kena asingkan yang kurus tu. Biar dia mamam susu tu lama2.
Baru lah dekatkan adik beradik yang lain ;)

Alhamdulillah. Anje still hidup sampai harini. Dia dah tua :(
Kesian sangat. Sometimes kalau ada lebih duit RM100++  nak bawak Anje gi suntik mandulkan tu.
Kesian lah tengok dia mengandung je tahu. Hm kesian dia. Hot sangat.
Tak habis2 mengandung. Anje such a bitchy hehehhehe.   Imma cat lover!!!!  :3  
Ni anak anje yang first survive.
Pitchie namanya hihi peach.

But, dia dah mati kena langgar lori dekat Kelantan sebab kejar makwe. < / 3
Ohya, kalau anje beranak sape sape nak anak kucing boleh lah ambik dekat rumah ni haa.
Umi tak larat nak jaga. Jgn risau, anak anje kompem cantik cute miut ni hihiks.
Harga free cuma belikan makanan kucing je untuk ibunya ; Anje hihi

toodles!!! 

27 comments:

  1. alaaa.. comellnye... nak sekor anak anjewww!!!

    ReplyDelete
  2. alalaa comelnyaa hihi ^.^
    jangan sedih2. still boleh jaga kucing yg lainn. :)

    ReplyDelete
  3. satu lagi kalo sakit tak yah bawak pi kat vet . klo pegi ja mesti mati . baik rwt sniri ja kat umah .. ^_^ comel nya anje tu

    ReplyDelete
  4. Kenapa yang comel sangat dorang ni. Rasa nak gigit2 sampai lebam. Ala kesiannya peachie kena langgar.. :( Yey love kak qila sebab cat lover! Ihikss! :D

    ReplyDelete
  5. nasib baik umur anje panjang, makin tua makin comel pulak :*

    ReplyDelete
  6. umo da dkt 27taun..tp xpenah bela kucing..sbbnye xpndai..tkut niaya kucing tu nnt..huhu

    ReplyDelete
  7. since akak tak blogging dalam 3 4 hari...so tu yang marathon komen ihiks....

    hmmm kenapa laa nasih persian cat macam ni? haishhhh
    sedih....
    akk sampai sekarang tak tidur lagi ni drpd smlm sbb nak monitor comot...so far...ok...esok lusa tak tahu macam mana...tolong laa survive hendaknya...sb ni kira first time persian cat akk delivery dengan berjaya...even anak dia sekor lg mati...shizzz....i cant process this...hmmm

    just tu dua je ank dia pun..nak kata berebut menyusu...i dont think so....

    ReplyDelete
  8. Lawanya kucing akak :( Tapi sayang..... Tak pe, jangan sedih2 ye kak :) Semoga akak dpt kucing yg lebih baik dari Anje ye ^^ Insyaallah :)

    ReplyDelete
  9. Comelllnyaaaa !! Tapi family fiqah tak bela kucing .. FIqah minat tu minat tapi nak pegang kucing takut huhu .. Semoga dia panjang umur hehe

    ReplyDelete
  10. kalau at JB lame da sy amek.. :P

    ReplyDelete
  11. atotorhh anja2. comel je. huhu boleh kawan dengan kitty2 kak hana nie, :)

    ReplyDelete
  12. alalala... anyway.. yaya pun ada persian cat... dlu hantar kat klinik haiwan.. ek eh.. dia sampai demam. cirit segala2.. xtahan nak bersihkan.. sekarang dah oke dah..
    nak anak kucing anje tu!!! nak sgt.. IMMA cat LOVER oke! bahaha..

    ReplyDelete
  13. Comeynya kucing dia..gebu2 mcm cotton candy je ni.hehe

    ReplyDelete
  14. wuhuuu.. comelllnya.. geram tengok.. :D :D

    ReplyDelete
  15. Nak sgt ada kucing tp dsbbkan astma yg teruk xdpt nk bela .HWAAAA comel je tgk kucin

    ReplyDelete
  16. nak sekor! poskan ke sarawak. boleh? hahaha!

    yg dlm rumah ni 2 ekor je pun dah pening kepala.. haha!

    ReplyDelete
  17. comelnya meow2 ni..
    mungkin nama kucing memang mempengaruhi kot.. dulu akak ada anak kucing yang jumpa kat sekolah.. akak bagi nama kenit, memang lambat sangat membesar.. haha..

    ReplyDelete
  18. sesuai sgt nama manjeeww dia beranak pn kena ada bidan ye kucing tu..haha..comel sgt..tp akak xleh bela kucing..hukhuk..umah akak ni pn kdg2 jd pusat jagaan kucing sbb kwn makcik akak kalau dia balik semenanjung dia suh family akak yg jaga..siap jaga 1 family kucing tu tau..hikhik

    ReplyDelete
  19. kucing kat umah akak asyik mati kena langgar je..

    ReplyDelete
  20. wah comelnya kucing keyla , sy pon suka kucing jugak tp mcm geli nak pegang , hehe :P

    ReplyDelete
  21. kak gee pon penah bela kucing *pernah*
    nama dia Jessie. arwah mak jumpe masa pergi pekan.
    manja, comel, kalau manusia, dia ni kategori cantiklah. banyak kucing jantan usha dia. dan dia sangat penyayang, tak pernahnya dibiar anak2 dia terkontang kanting, siap defend lagi kalau anak2 dia kena kacau.

    dua bulan lepas arwah mak pergi, dia pon menghembuskan nafasnya yg terakhir. mmg dia dah tua waktu tu, dia dah ada cicit pon tapi tak sangka, akhir2 usia dia sempat lagi dia kena rogol dgn kucing jantan sebelah rumah. macam kak gee cakap, dia ni memang cantik. dah tua pon cantik, makin cantik. anak2 dia, ada kaler pink, kaler kelabu, kaler pelangi. memang lawa. kacuk ape? kak gee pon tak tahu.

    sayang betul dia dgn arwah mak, sampai arwah mak pergi pon dia nak join sekali. sampai hati. kak gee ingat, sebab kak gee lah yg kebumikan dia. waktu dia mati, dia tinggalkan lima ekor anak2 dia yg baru lahir (usia dlm lingkungan sebulan cmtu). maybe sebab dia banyak sgt beranak, samting like samting lah, tak pasti apa keluar dari dubur dia. kak gee masa tu sangat budak2, tak tahu nak buat apa. dia memang terseksa masa dia nak 'pergi', nasib kak gee ada kat sisi. tapi masa dia menghembuskan nafas yg terakhir, kitorang memang tak perasan. dia membawa diri, sedar-sedar je jumpa dia kat belakang rumah, dah mati..

    sedih, sampai sekarang tak bela kucing. mesti teringat kat Jessie.

    terpanjang pulak komen ni. haish... ):

    ReplyDelete
  22. Alahai..Akak paham sangat perasaan tu dik... Kita serupa... Hanya yang ada perasaan yang sama macam kita jer akan tau sakit siksanya bila kehilangan "anak" tersayang... T_T

    ReplyDelete
  23. same la dengan kuza..hari tu kuza hnta kucing kuza kt klinik kucing..sbb kitaowg pg .holiday.kucing tu tgh mendung..mase holiday tu tuan klinik tu call bagi tahu ank kucing semua dah mati sbb keguguran.. :(.. sadis btol la..pe2 pn kita saba ye dik.. ^_^

    ReplyDelete
  24. comelnya anje, kucing akak kat rumah ni pun asyik beranak je, tapi banyak anak kucing yg mati..

    ReplyDelete
  25. comelnya anje.. mesti anak-anak dia pun comel juga..

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!