Tuesday, December 3, 2013

Mari Belajar Bahasa Syurga! ♥

Amboi post title nak over je. Heheheheheh ada ramai dah qila jumpa bloggers yang bagi message such as.....
dari cik yasmin ;)




And i was like....... :OOOOOOO
Hah ternganga kau.
alamak yang ni maksud dia apa eh. I was confused :O
Apa beza ni dgn tu. Kalau ni acano o__O
so i google lah pe agi hahahahhaha. So qila tgh proses hafal semua bahasa ni :3 



1. Salam ukhwah fillah - salam persahabatan kerana Allah .
2. Ukhti - kakak atau saudara perempuan .
3. Akhi - abang atau saudara lelaki .
4. Zauj - suami .
5. Zaujah - isteri
6. Assif jiiddan - i’m really sorry
7. syukran-afwan - terima kasih - sama-sama

8. Ukhuwwah Fillah Abadan Abada - persaudaraan kerana Allah selama-lamanya
9. fa’iza ‘azamta fatawakkal’alallah - setelah kamu berazam maka bertawakkal lah
10. iinni akhafullah - sesungguhnya aku takutkan Allah
11. mafi qalbi ghairullah - tiada apa di dlam hati selain Allah
12. Lau samahta - excuse me
13. Naltaqi ghadan - kita jumpa lagi esok
14. Ilalliqa’ - Moga bertemu lagi

15. Syafaakallah - Moga Allah menyembuhkan awak – lelaki)
16. Syafaakillah -Moga Allah menyembuhkan awak – perempuan)
17. taffadhol - silakan
18. la aadri - saya tak tahu
19. ma fi musykilah - tiada masalah
20. Bitaufiq wannajah - semoga mencapai kejayaan

21. Jazakallahu khairan kathira - Semoga Allah memberi/menambah kebaikan yang banyak kepadamu
22. Wa iyyaka - dan ke atas kamu juga (jawapan utk jazakallahu khairan kathira)@Allahukhairujaza’ - Allah adalah sebaik-baik pemberi
23. fahimtum - adakah anda faham ?
24. fahimna - kami telah faham
25. sobahalkhair - selamat pagi
26. ijtahid wala taksal - bersunggguh-sungguh dan janganlah kamu malas
27. La Tahzan Innallaha Maana - Janganlah bersedih , sesungguhnya Allah bersamamu .

28. Kafaa bilmauti waa-‘izhan - cukuplah kematian itu menjadi peringatan
29. Bi idznillah , Inshaallah kull khayr ! Ameen , Barakallahu fiek - dengan izin Allah , inshaAllah semuanya baik ! Aamiin , semoga Allah merahmati kamu
30. masa ul khair - selamat petang
31. Tushibu ‘alal khair - selamat malam
32. Na’am - Ya
33. yallah yallah bisura’h - mari-mari cepat(lekas2)
34. ismahli ya ustaz/ustazah,uridu an azhaba ilal dauratul miah ?-tumpang tanya wahai ustaz/ustazah , bolehkah saya ingin ke bilik air ?
35. sannah helwah - happy birthday
36. ana aidon - saya juga
37. Maas salamah - Selamat tinggal

38. alaa khoirin wa afiyyah - dalam keadaan baik dan sihat
39. nin sain ? - kamu ada dimana ?
40. ayyuhidma alaik - apa yang boleh saya bantu
41. Barakallahu fik - Semoga Allah memberkati kamu
42. Dai’e - pendakwah43. Allah ghoyatuna - Allah tujuan kami
44. Ar-Rasul qudwatuna - Rasul teladan kami
45. Al-Quran dusturna - Al-Quran panduan kami
46. Al-Jihad sabiiluna - Jihad jalan kami
47. Al-Mautu fi sabilillah asma amanina - syahid cita tertinggi kami
48. Innallaha ma’ana - sesungguhnya Allah bersama kami


Thanks to Tumblr myclip!

Ha yang berwarna tu qila rasa qila dah dapat hafal and fully understand yay for me!
:( Sedih and malu sbb jahil sangat tak belajar bahasa arab dengan dalam. T_T
Inshaallah nanti nak belajar bahasa Arab, Cina, Jepun, Korea lol tata!
Assalamualaikum ma' salamah wa ilalliqaa' :3 ihihiks.

16 comments:

  1. seronok nya kalau tahu berbahasa arab..

    ReplyDelete
  2. Im also interested in learning Arabic, just I should seriously put effort to actually learn it. I have foreigner friends that can teach me Arabic in here but never have time to learn it haha..

    Masa ul Khair.

    ReplyDelete
  3. waaa... nice sharing qiela. baru ingat nk belajar.. thanks again . hukhuk

    ReplyDelete
  4. Dulu masa kat sekolah selalu guna istilah2 ni. Tapi dah habis sekolah, kurang guna bahasa ni. Rindu nak belajar bahasa arab lagi :(

    ReplyDelete
  5. mun pun xtahu sgt bahasa arab..inshaAllah..kalau ada kesempatan nak belajr jgak ni..

    ReplyDelete
  6. akk dlu masa skola menengah amik arab tinggi hewhew
    pecah otak buat karangan dlm bhse arab, last2 ended up blaja pun buat transfer medic program kat mesir :)
    tp ade je yg akk xfhm dlm bhsa arab ni, but it's good to learn about bahasa alQuran, teruskn tau :) akk pn byk lg bnda nk blaja~

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. Mabrukun alaiki ya ukhti. Hihi.. Tahniah sebab dah hafal Bahasa Arab ni. Man jadda wajada, sesiapa yg berusaha dia akan berjaya. :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikumm :) masha allah , asanti ! barakallahufik antti wa jiddan :) , ilalliqa !

    ReplyDelete
  9. saya pun ade hafal sikit-sikit je :D

    ReplyDelete
  10. hamboi!korea jugak xbleh tinggal ye...semoga perkongsian ni bermanfaat..sama la akak..ada yg hafal ada yg x..kalau ukthi tu dh biasa dnga masa zaman belajar..

    ReplyDelete
  11. syukran!for this good lesson :)

    ReplyDelete
  12. hehe.. success!!! mari kita belajar sama-sama ye..

    ReplyDelete
  13. Banyaknya bahasa nak belajar.. Semoga berjaya :)

    ReplyDelete
  14. maksud ta'aruf apa?

    ReplyDelete
  15. baru stalk sini , lamanya x cakap bahasa arab , dlu sekolah kite sekolah SMA

    ReplyDelete
  16. TQ for sharing..sekarang mood on nak belajar bahasa arab:)

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!