Saturday, December 28, 2013

Akaun Gmail/ Blogger kena hack!! :(


Salam,

Tadi tetiba je dapat email, katanya gmail tukar password,tukar recovery email,tukar recovery no phone. Terus cuak, bila pulak aku tukar semua tu kan. terus cepat2 pergi setting reset password then verify guna no phone. penting taw verification through phone lagi-lagi bila something suspicious camni. 

Lepas je reset password, set balik recovery email, set balik recovery phone, tengok recent activity security. sah, memang betul kena hacked. tapi nasib baik kejap je. cepat bertindak kot. 


Nampak x? Mula-mula dia sign in gmail pakai chrome guna windows, api detected dekat Kota Bharu, Kelantan. lepas tu dia pandai-pandai tukar recovery email ke cyb3rsw4t@gmail.com . tak cukup tu dia remove recovery phone, remove alternative email then change password. 

Nasib baik tadi kebetulan tengah mengadap email, then phone lak anta alert mesej yang gmail changed password. terus cepat2 reset password. 

pastu iday try la google email dia yang cyb3rsw4t@gmail.com tu and rupanya dia owner 1 blog ni. siap kalau bukak blog dia, dia pop up alert box yang cakap kita dah kena hacked. 

Ni lar link blog dia : http://juestoryshmortay.blogspot.com/ dan dalam blog siap cakap lagi, kalau nak balik blog, contact dia.



Ni pulak post entry dia yang terbaru. Tujuan dia hacked sebab nak ingatkan mereka yang kena hacked untuk tingkatkan security. Padahal aku rasa aku baru lagi tukar password, guna password susah lak tu. lepas tu, terus pi tukar password,verify account. risau takut kena lagi.


API Address: 210.186.55.157
Email : cyb3rsw4t@gmail.com 
tempat : Kota Bharu,Kelantan

☹ Pls be careful. 
Post credit to : Kak Iday
Eee takut gila. Dah gelabah gila dah tadi. Aik bila masa aku tukar password lain. Omg!
Kena hack shit terus hantar dekat recovery email sebab no.phone pon menate tu tukar jugak.
Jahat gila :(
Kenapa ada orang nak hack. Lifeless ke duh. Haih. Sabor jelah. Tapi sedih woo T_T
So qila tukar pass and security question. Hope selamat lah lepas ni *sigh*
Kak Aiza pun kena hack gak. Sebijik lah cemtu. Haih.

22 comments:

  1. Urghh takutnya!!

    Alhamdulillah setakat ni Ina tak kena hack lagi. Takutnya hua hua ~~

    ReplyDelete
  2. Urghh takutnya!!

    Alhamdulillah setakat ni Ina tak kena hack lagi. Takutnya hua hua ~~

    ReplyDelete
  3. akaaak takutnya! tadi saya bukak blog dia! takur-takur, ada apa-apa ker kalau bukak link blog dia yang akak bagi tu? TAKUT! thanks kaak untuk nasihat dan peringatan.

    ReplyDelete
  4. risaunya! sesuka hati saja nak hack blog org lain. melanggar hak blogger tau!

    ReplyDelete
  5. huwaaa.. kita tetrtekan link tu. haruskah kita menangis T_T. dia kata you're hacked. seyes nk benam kepala kt batal 10minit. what should i do my dear?

    ReplyDelete
  6. akak pun kena hack dengan orang yang sama semalam..

    ReplyDelete
  7. haihh..ade jugak macam tu. pegi hack pahtu ckp die budak baik. ta paham, ta paha. haha. oke pasni kne labih hati2 laa..

    ReplyDelete
  8. wah.. bila baca entry nie rasa takut plk.. mudah-mudhn sye xakan kena hack, amin :)

    ReplyDelete
  9. eish bila dok cerita pasal kena hack ni takut pulak..huhu kot2 kena orang yang berniat tak baik abeh laa..huhu minta dijauhkan.. :(

    ReplyDelete
  10. tadi baru baca blogger cik itah pun kena hack gmail dia,huhu...btw tq ye share:)

    ReplyDelete
  11. takde kije betul lah. setengah hacker dia hack blog n PADAM semua post tau :') so kalau terkena sayangg je entri2 yang kita pernah buat pastuh nak CLAIM RM10 :) How cruel it is? :')

    ReplyDelete
  12. Takut pulak kalau kena.. Buat masa x pernah lagi kena hack..

    ReplyDelete
  13. bagus juga utk kesedaran ttg keselamatan ict ni
    cuma mungkin cara yg berbeza
    biasa siapa yg kena bila hubungi mereka akan diberi kembali akaun

    ReplyDelete
  14. Pheww...nasib baik cepat bertindak.. Passwd akak panjang sgt n alphanumeric..moga2 tak terhack.. Takut jugak kan..

    ReplyDelete
  15. ala takyah takut coz dyeorang just nak kasi peringatan je pada kita. Tgk pada Am baca lew.. lagipun dye dah kasitahu dye budak baik..hahaha

    ReplyDelete
  16. selamat hacker tu niat dia baik..kalau dapat hacker yg memang sje nak buat jahat,hmmm teruk la mcm nie..takut la pulak !!

    ReplyDelete
  17. Assalammualaikum..

    ngeri kalau akaun google kena hack..

    mselim3

    ReplyDelete
  18. adakah hacker itu perempuan?

    hmmm akk tak respect orang yang hack2 camni...rasa macam ntah laa, come on laa respect laa sikit rights orang lain....kalau his/her acc tak secure sekalipun, you've no rights to do so....

    tak suka --'

    ReplyDelete
  19. macam-macam hal la skg nie..

    ReplyDelete
  20. omg!!akak mmg dh seram bila acc kenak hack ni..agak2 la kalau nk bg pengajaran kat org..haiss..dh pakai verification code x tu?akak sejak email kenak hack terus pakai verification thru fon..xkisah la leceh skali pun asalkan selamat..

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!