Tuesday, December 31, 2013

Let me just tell you, I'm not happy today.


/emotional rant/
I'm feeling sad again, lately....

Heh. So happy new year! May the odds be everrrr in our favor.
Inshaallah makin baik.

Goals for 2014 ;
write everyday, read as much as i can.
"Always look forward never backwards"

* autopost/ scheduled*
tata!!!




2014

It's a new year. It's time to start again. Stop thinking
about what you're going to do and start doing it. It's
time to live ur life and be who u are.
Forget about whatever happened in 2013 and just move on.
Take risks and be urself, u only have one life, yolo and it's time
to make the most of it. Make a new year's resolution and this time
achieve it no matter what the cost is. - Weheartit.

Harap i don't break anyone's heart.
Harap i don't break ummi and abah's heart dengan result spm :(
Pls lah straight A's ya allah amin!! Doakan ye...... :)


Sedih tengok umi keluar banyak duit untuk pip&alim&azim sekolah T_T


Monday, December 30, 2013

Poor poor kitty :(

Ok pagi tadi baca lah komen dari Kak Fyy. Or well-known as Haneul Afiqah
Sangat banyak komen from her so heheh thank you☺!!

Sedih lah T_T
Tapi nak buat cmane. Lumrah kehidupan. Ada yang akan mati.
Aku sekarang dah lali sebab banyak sangat dah Anje beranak.
Anak Anje mati. Anak Anje sakit sampai mati.
Anak Anje hilang. Anak Anje kena langgar.
Anak Anje kena serang dengan kucing jantan (mungkin bapaknya) etc. 
Zzzzzz

Hi nama saya Manja. Nama manja saya Anjewwww. Hihihiks

Sorry takde gambar Anje tua hehehe habis semua gambar hilang sobs
Nangis tu takyah cakap ah. Nak type ni pun berair lah jugak mata aku haih.
Sumpah sedih. Hm Anje ni kucing Abah beli dekat Golok hehehe.
Half persian half normal eh. Hm boleh tahan lah bulu dia. Agak tebal :D
Tapi.
Ni nasihat qila. Jgn hantar ke klinik haiwan kalau nak balik kampung. 
Sumpah menyesal dulu dulu hantar Anje. Ugh!!!
Doktor tu tak bagi makan dekat anje sampai dia jadi kurus kering.
Memang lah kucing tak boleh obesiti tapi takyah lah kuruskan Anje sampai jadi cemtu :(
Nampak sangat dia tak bagi makan langsung. 

*SIGH*
Well what can i do? I wish i have time machine. To rewind but sadly nope.
So dia beranak dalam 2 kali / 3 kali setahun?
So Anje dah hidup dalam 5 tahun kot. Dah 8 kali jugak lah dia beranak.

Bila Anje beranak. Dia memang gedik. Yelah nama pun Anje. Memang manje nak mampos.
So bila kitorang jadi 'bidan' kucing. Tunggu je lah dia dalam kotak aka wad beranak.
Teman je ah dia, tengok je dia. Kalau aku keluar bilik. Dia akan keluar sekali 
YA ALLAH dgn darah bagai hish anje ni. Sampai ada sekali tu dia keluar kotak dengan anak2 sekali dah lah tali pusat tak putus lagi AAAAAAAA semua masa tu jerit. 
Hahahaha umi lah yang tolong ambik anak dia dengan Anje sekali masuk dalam kotak hehe
Kesian umi, dia taknak pun kucing dalam rumah. Tapi tahik kencing apa semua dia yang tolong. Hihihi.
So memang take turn lah sape nak tunggu Anje ni sampai habis beranak haihhh.
Sabor jelah. 

Oh ya, kalau dia beranak ramai sangat. Contoh ada sekali tu 4 ekor,
sekor yang paling kecik dan tak tumbuh bulu tu mesti mati :(

Sebab Anje pun takleh nak buat apa. Adik beradik lain akan tolak menolak
untuk dapatkan susu sampai sekor tu takdapat langsung......
So memang kena asingkan yang kurus tu. Biar dia mamam susu tu lama2.
Baru lah dekatkan adik beradik yang lain ;)

Alhamdulillah. Anje still hidup sampai harini. Dia dah tua :(
Kesian sangat. Sometimes kalau ada lebih duit RM100++  nak bawak Anje gi suntik mandulkan tu.
Kesian lah tengok dia mengandung je tahu. Hm kesian dia. Hot sangat.
Tak habis2 mengandung. Anje such a bitchy hehehhehe.   Imma cat lover!!!!  :3  
Ni anak anje yang first survive.
Pitchie namanya hihi peach.

But, dia dah mati kena langgar lori dekat Kelantan sebab kejar makwe. < / 3
Ohya, kalau anje beranak sape sape nak anak kucing boleh lah ambik dekat rumah ni haa.
Umi tak larat nak jaga. Jgn risau, anak anje kompem cantik cute miut ni hihiks.
Harga free cuma belikan makanan kucing je untuk ibunya ; Anje hihi

toodles!!! 

Pencarian Bloglist Bulan Februari/Mac 2014.

Lets join this bloglist pencarian!
Syira nak beberapa blog yang best ,awesome, comel
untuk dimasukkan dalam bloglist blog Syira sepanjang bulan Februari dan Mac 2014.
Syarat mudah je. JOM JOIN ^_^



Mula : 27 Disember 2013
Tamat : 24 Januari 2014

:D mari mari heheheheh

Sunday, December 29, 2013

Tutorial buat reben ( How to make ribbons ) using PS.

Hello goodmorning heheheheh.
So today imma do tutorial on how to make ribbons hahahahhaahahahha
speaking siot hahaha. Cut the crap.
Ok ni qila guna PS :D (photoshop ler pe lagi)
Nak guna SAI boleh, photoscape pun boleh etc cuma ikut mu lah nak buat guano pon. Hehe.

First step. Ofcs lah bukak PS tu. Tak kisah ah height n width berapa pun
And then buat lah 3 rectangle guna Rectangle Tool ye.


First layer.

Kalau hebat, buat ah rectangle sebijik. Kalau tak hebat mcm qila, 
copy paste je hehe. So kira duplicate layer and susun.

Buat 3 :D pastu susun jadi cemtu. Jgn lupa merge layers tu semua. 

Pilih polygon tool :)


Tengok dkt atas tu, ada sides : boleh pilih. qila pilih 4 :D its up 2 u!
Jgn lupa buat kedua-dua belah ye! 

Ok ambik eraser tool tu. Padam je yang polygon kita buat tadi tu. 
Qila guna magic eraser tool ;)

Ok ni part susah sikit je. 
Guna Polygonal Lasso Tool pulak, 
lukis triangle line gitu mcm contoh di bawah eh. Tarik je line tu biar jadi betul2 triangle.
Sambungkan je ok!?

Ha pastu color je, use darker color ok :D

Buat dekat dua dua belah ye.
Alhamdulillah siap hehehe. 
Kalau nak lagi cantik?
Copy paste layer ni.
And then merge layer jgn lupa tu huhuhu.
Opacity pulak setkan kepada 13% dan kebawah ye.

Tadaaaaa :D


hehe ni contoh je huhuhu. Buat lah kalau rajin hihihi. 
Ikut kreativiti sendiri lah kan? Sorry kalau confused. Try step by step tau. Slow slow dulu.
And sorry sgt im bad at explaining hehe but
senang je nak buat banner actually. 3 rectangle je pun hihiks.

Credit to Its Photoshop : How 2 make ribbons. :D
Kalau takpaham tutorial bahasa melayu version qila ni. Click lah link tu huhu. Versi english n simple.

Ni autopost huhu. Sorry for any error ya x
Nanti kot qila buat freebies reben cewah no way. Penat!!! Hahah

Saturday, December 28, 2013

Pencarian Bloglist dan Review Blog

CikLyeen

Jom join!! Click banner :D tak pun click >sini<

Akaun Gmail/ Blogger kena hack!! :(


Salam,

Tadi tetiba je dapat email, katanya gmail tukar password,tukar recovery email,tukar recovery no phone. Terus cuak, bila pulak aku tukar semua tu kan. terus cepat2 pergi setting reset password then verify guna no phone. penting taw verification through phone lagi-lagi bila something suspicious camni. 

Lepas je reset password, set balik recovery email, set balik recovery phone, tengok recent activity security. sah, memang betul kena hacked. tapi nasib baik kejap je. cepat bertindak kot. 


Nampak x? Mula-mula dia sign in gmail pakai chrome guna windows, api detected dekat Kota Bharu, Kelantan. lepas tu dia pandai-pandai tukar recovery email ke cyb3rsw4t@gmail.com . tak cukup tu dia remove recovery phone, remove alternative email then change password. 

Nasib baik tadi kebetulan tengah mengadap email, then phone lak anta alert mesej yang gmail changed password. terus cepat2 reset password. 

pastu iday try la google email dia yang cyb3rsw4t@gmail.com tu and rupanya dia owner 1 blog ni. siap kalau bukak blog dia, dia pop up alert box yang cakap kita dah kena hacked. 

Ni lar link blog dia : http://juestoryshmortay.blogspot.com/ dan dalam blog siap cakap lagi, kalau nak balik blog, contact dia.



Ni pulak post entry dia yang terbaru. Tujuan dia hacked sebab nak ingatkan mereka yang kena hacked untuk tingkatkan security. Padahal aku rasa aku baru lagi tukar password, guna password susah lak tu. lepas tu, terus pi tukar password,verify account. risau takut kena lagi.


API Address: 210.186.55.157
Email : cyb3rsw4t@gmail.com 
tempat : Kota Bharu,Kelantan

☹ Pls be careful. 
Post credit to : Kak Iday
Eee takut gila. Dah gelabah gila dah tadi. Aik bila masa aku tukar password lain. Omg!
Kena hack shit terus hantar dekat recovery email sebab no.phone pon menate tu tukar jugak.
Jahat gila :(
Kenapa ada orang nak hack. Lifeless ke duh. Haih. Sabor jelah. Tapi sedih woo T_T
So qila tukar pass and security question. Hope selamat lah lepas ni *sigh*
Kak Aiza pun kena hack gak. Sebijik lah cemtu. Haih.

Maharaja Lawak Mega Minggu 7

Hahahaha semalam siapa tengok MLM? Tema semalam ialah Muzikal Komedi. Memang tertunggu tunggu gitu. Hehehehe. Qila memang tengok first2 and last last je muahaha.

Ikut ranking qila lah kan semalam...
First best is SHIROOOOOOOOOOOOO :D

Sangat lawak lagi lagi part Ajak jadi bapak and wrestling Sharul anaknya hahahahahah
Kesian Atan kena wrestle hikhok. And the best part is lagu last tu!!
Kenapa masukkan lagu Mohabbatein (akhe kuli hoya hoben) awhhh im so touched hahahahh.
Diorang menari dah lah serentak huhuhu. Tp memang beh gilo hihihi. ☺☺☺!! Aku gelak sampai umi terbangun hahahahahahahah pastu umi pon join tengok sekali ya allah sakit perut hheheheh. *istighfar


2nd best is JAMBUUUUUUUUUUUU :D
Huhuhuhu yeap. Jambu memang best. No doubt though. Tauke jadi ustax giteww hahahaha
Pak Yus bajet bajet kena rasuk hahahahahahah!!!! Tapi memang best lah duk renjis renjis bagai ish.
Must watch!!!!! hihihiks. Ugh cant describe hihihi


3rd is Sepahtu!!!
Huhuhu no offence but Jepp and Shuib takbaik ah buat muka cemtu dkt Luna Maya. Kesian Luna duk buat lawak hambar haih. But yelah. Bila femes and ramai peminat kan? ;) Ape pun boleh heh. Lagu semua best.
Jepp nyanyi mmg sedap woo. Shuib pon comel cam biasa. Pak Rahim pun comel n lawak cam biasa tu hahahaha memang best gila ah gak :D cuma cara diorang mcm lil bit mean towards Luna Maya. Poor that sexy pretty woman lol

And boleh tahan is Bocey :D
Tak femes pon tapi sangat lawak jugak hihihihi.

Senang cerita tengok 1 hour before nak habis sebab Sepahtu, Shiro and Jambu straight hehe. Last sekali tk tengok langsung sebab Saywho hahahah finally diorang terkeluar hahahah. Minggu depan semua mesti best best punya ah cant wait!!! Ulangan jakgi nak tengok Shiro n Jambu lagi wee~~

Ok tata!!!! :D
Sambung blogwalking hihihihi. Hm bila kak nad nk umum pemenang ni. Mana kak niesa menghilang.
Tetiba.


Friday, December 27, 2013

I SCREAM U SCREAM WE ALL SCREAM FOR ICE CREAM YAY

i scream you scream 
we all scream for ice cream


Haaa gitu. Orang kata kalau sedih gi gi lah makan aiskrim nya. Betul ke?
Hihihi entah lah. Malas nak google saintifik aiskrim heheheheh. Tapi qila rasa betul. Betul sangat sangat sebab bila makan aiskrim....
Bila dia cair dalam mulut. Bila kita telan.
PERGHHH
dapnye dapnye dapnye!!!! Hehe.
Bila makan aiskrim (well actually sweet things could lessen our stress *winkwink*)
By the way. Makan aiskrim is one of 40 ways to relax in 5 minutes!! Huhhu

So currently favourite aiskrim qila ialah...
*drumroll*

MAGNUM ALMOND ICE CREAM ☺☺☺!!!11

OMG sedapnya hahahahaahhahah!
yumm ♡♡♡
  yumm ♡♡♡  

http://weheartit.com/pinkblood na We Heart It http://weheartit.com/entry/92589274?utm_campaign=share&utm_medium=image_share&utm_source=tumblr
Nyum. Vanilla sundae pun one of my faves umphhh
lagi lagi choco top dekat mcdonald wee~
 ☼I follow back☼
Hahahahahhh omg tetiba kau
Mc flurry *u*
Omg..... ini forever favourite ok!!!!!
Nyumnyumnyum
mcflurry aka cookies n cream oreo ice cream 
wah11!!!!
Hehehe and ice cream cone biasa biasa pun sedap gila siott hahahah

Qila memang suka pepermint ke, raspberry,
chocolate and vanilla tu memang ah sedap kan huhuhu
But i dont really like strawberry ice-cream.
ice cream really 맛있었어 =D #古早味芋冰 #icecream #cone #strawberry #apple #30 #food
Hmmm. Teringat zaman sekolah yang aiskrim 50sen tu. Tahun depan mesti lagi mahal punya
ah lol.
🍦 #vsco #vscocam #icecream #cone #cold #squaready
Cornetto pun sedap wooooooo
last but not least ok

CONE PIZZA OMNOMNOMNOM
heheheh korang dah pernah try belum huhuh
Dah ada dah dekat Malaysia huhuhu.
First try dekat Kota Bharu Kelateyyyy
Mmg first cawangan di sana. Sekarang dah ada dekat KL Fest City huhuhu.
Nyummmm :3

Ok lah tata
>Jom makan aiskrim sambil tengok turtle ni hm poor poor turtle! :(<

Sooo WHAT IS YOUR FAVOURITE ICE CREAM? :OOOO 
Heheh

Thursday, December 26, 2013

First Tebaloi Ever

Muahahaha finally aku dapat jugak merasa apa benda itu Tebaloi. Hihihihi.
Terkejut beruk aku tetiba je org hon hon hish aku sabar je dgn orang PosLaju ni.
Demm u.
Teringat dulu dia hantar Buku haih. Dah lah besor van dia hahahaha.

So aku malas lah nak keluar cam biasa aku suruh adik ah hahahaha.
And then alhamdulillah.
Dah lah kotak tu dibalut pinky hihihiks. Ada 4 paket hadiah daripada kak niesa. Huhuhu
cr gbo to : Juju
 THANK YOU SOSOSOSO VERY VERY VERY MUCH LAH 
   KAK NIESA ☺!!!!!   
Sangat sedap hihihhi qila ingat rasa dia macam masin masin ke hahahaha.
Rupa rupanya rasa tebaloi macam Love Letter cewah ahahhaa. Love Letter/ Kuih Sepit/ Kuih Kapit/
Spring Rolls. Yes. Itu semuanya sebenarnya sama je muahahah cuma yelah takde filling hhiihihi.

Alhamdulillah Kak Niesa sangat lah baik hati he he he ☺☺☺
Qila dah makan 1 paket T_T
3 more pakets left hm sedih sedih .

Heheheheh anyway thank u so much lah Kak Niesa hihihihi hugs!!!!
Kalau tak tahu tebaloi tu apa? >click sini hihi<

Had so much fun at Paksu and Su's :D

Heheheh. Best sangat lah gi rumah Su semalam dkt Kuala Kubu. Makan nasi dengan air asam and masak lemak pucuk paku o m g!!!! Sedap gilanya oi !!!!!!
Air asam tu memang jadi kuah ah huhuh.
Itu untuk lunch. And then qila tambah sampai 3 kali omg malunya tapi nak wat acane dah sedap sangat hihihihiks.


Pastu tengok tv jap, and tertidur ahahahahha. Pukul 3 cemtu umi dgn Su buat popia cendawan sama sama ya allah bestnya hahahahah. Su pulak terus hidangkan Bihun Sup Utara untuk kitorang walaweyyyy gila kentang ah memang gemok ah hahahahaha. Kenye pahceroh kenye betok hahahha.


Sedap gila bihun sup tu. Ada lobak masin yg sgt crunchy and nyummy!!!
Lepas solat asar, alim azim irfan faris upi uzaeir semua gi lah main bola dkt padang atas tu ha. Betul betul mcm bukit. Best sangat rumah Su :D

Hehehehe lepas habis main bola tu Su terus goreng popia and wedges weeeeee~
Tea time!!!! Dgn koktel lagi aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa memang heaven lah semalam.
Simple but TT_TT super duper delicious huhuhu.

And dalam pukul 5.45 cemtu Pak Su balik hahahahah kena kerja jugak walaupun christmas.

"Ha cmane? Su bagi makan cukup tak? Sedap tak? Haa terima kasih lah dkt Paksu ni sebab tolong beli semua bahan makanan tu. Resepi tu semua. Paksu yang ajar."

Hahahahah paksu pulak duk buat lawak hambar hahahahah. And dah pukul 6 T_T
Bye bye Pak Su and Su thank u very much !!!

Dalam 7.20 sampai gombak huhuhu.
Terus mandi2 etc and lepas isha' gi sambung tidor rumah nenek :D
Check check lah ada cerita apa dkt astro best huhuh.

So ada Papadom 2. Heheheh apa lagi golden opportunity yay. Hm boleh lah cerita tu. Bukan apa, i like Papadom 1 more than the second one.

Banyak lawak hambar n super slow. And ending macam tak puas. Lagi best number 1 :D
Pasni nak tengok The Mortal Instruments: City if Bones hehehehe. Ok bye nak blogwalking hihiiiii



Wednesday, December 25, 2013

2014 Bloglist Blog Celoteh Cik Yaya


Hanya 15 blog bertuah yang akan dipilih oleh encik Random. Segmen ini akan tamat pada 31 December 2013.

;)
Hhihihihi. Dah lama dah follow and dah like and dah share page tu huhuhu :D

Tuesday, December 24, 2013

Bontot petak

Hihihihi!!! Ye bontot aku jadi petak sebab duduk dekat kerusi tusyen tu o m g!!! Hahahah.
Kenapa bontot ku petak?
Hm sebab KPP ()Kurikulum Pendidikan Pemandu) tu lah. Ayoyo ingat boleh tahan lah first 4 hours tu. Tapi bila rehat pukul 1 sampai 2.15.
Bila start sesi petang tu pergh!!! Hahahahhahaah. Pukul 3 tu dah terasa sakit pinggang nya oi ya allah bila lah nak habis hihihihiks. Tapi kesian lah tengok penceramah. Diorang sangat semangat tak habih habih duduk cakap.

"Jadilah pemandu/ penunggang yang berhemah ye adik-adik."

Ulang dalam 100 kali jugak lah -_- Im fine with it cuma hm kenapa pemandu malaysia memang cemni? Dah lah diorang tunjuk gambar eksiden yang otak/kaki/kepala/tgn berderai tu ish nasibaik qila boleh tengok. Hm *angkat bahu geleng kepala* cewah hahahaha. Tapi betul, kesian sebab dia ulang benda positif banyak kali. Tapi lepas keluar je bengkel dapat lesen, tetap juga bawak laju-laju, rempit, langgor, etc. Hm whatever lah. Harap tak mati di jalan raya sbb kemalangan ameen!!! And tak sabarnya nak jadi pemandu yang baik heheheheh hopefully lah

 MAAF TAKLEH NK BLOGWALKING BACK :D 
Besok   christmas   pun qila tak boleh nak blogwalking although cuti huhuhu qila nak pergi rumah Su qila huhuhu i love her very much sebab dia suka sangat sumbat kitorang makan banyak2. Tu lah salah satu faktor qila jadi gumuk cemni ha. Faktor nombor satu tetap umi yang menang hiks.

Su tanya, "kakngah? Kakchik? Nak makan apa nanti? Su buat?"

"Um..................... Wedges je lah su. "

"Wedges je? Hm takpe, su buat popia cendawan, kakngah nak maruku? Ok su buat ok. And nanti su ada hadiah special untuk kakngah and kakchik ok. Kita barbeque ke pape ke ok!"


Weeehee~ Gila kentang ah su ni. Hm nak balas apa je lah dekat su ni haih. May Allah murahkan rezeki Su lagi :] And mungkin kitorang bawak koktel je untuk su huhu.

But still.
Penat !!
Dont worry be happy
Qila akan blogwalking later and click click *winkwinkk*
Sayang kak Niesa HUGS!!!

Sunday, December 22, 2013

Yay qila menang lagi hohoho

Hehehhe tetiba je kak Yana comment Tahniah n i was like whaaaaaat
hehehehehe
PENGUMUMAN BUTTON GIVEAWAY
http://qasehcinta88.blogspot.com/2013/11/the-button-giveaway-2013.html



Cara nak Redeem Button Badge

1. Tempoh redeem 7hari (23-29 Dis 2013)
2. Emailkan ke inquire.myexedesign@yahoo.com : tajuk "redeem button badge"
3. Details yang perlu diemailkan adalah seperti berikut : 
     - nombor url blog 
     - nama penuh
     - alamat penuh
     - nama tuk button badge (nama tidak lebih daripada 10 huruf)


Yay qila dah gi redeem dah alhamdulillah :D tapi. tersekat hehehe sbb tak tahu nak letak nama apa. Hm. Keyla ke Aqilah ke hm 

Sebenarnya kan.......... Qila tak menang pon, tapi alhamdulillah syukur huhuhuhu ada 2 blog dah delete so kak Yana terus buat undian baru and qila lah pemenang baru tu ihihihiks :D

Hmmmmmm qila nak letak nama untuk button badge tu apa eh hmmmmm
*tongkat dagu*
hihihi any suggestion? 

Hihihi happynya ni 3rd winning!!!!!
Tak sia-sia masuk banyak gila giveaway huhuhu

ok tata!!!

Permohonan BR1M 2014 Dibuka Sehingga 31 Januari 2014

Permohonan BR1M 2014 Dibuka Sehingga 31 Januari 2014

Permohonan BR1M 2014 Dibuka Sehingga 31 Januari 2014 | Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 akan dibuka mulai 23Disember Sehingga 31 Januari 2014 – Kenyataan Kementerian Kewangan

Permohonan BR1M 2014 Dibuka Sehingga 31 Januari 2014

Menurut kenyataan itu penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.
Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma mulai tarikh tersebut.
Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my.
Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari dan BR1M 2014 dijangka memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta dua juta individu bujang.
Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716 yang dibuka mulai 23 Disember ini, dari Isnin hingga Jumaat bermula 9 pagi hingga 5 petang.
Pemberian BR1M 2014 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala untuk indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300.
Selain itu caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.
Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650.

sumber : sini & sini

Saturday, December 21, 2013

First CPUV in December lol

hohohohoho. Alhamdulillah :D
Thanks to my beloved BN. Hahahahahahah which stands for Blogger Nuffnang :D

Hihihihih baru je nak give up malas ah nk letak nuff dekat blog dah. But NO.
Dont ever give up. Hold on, make it last. Hold on, never turn back~


Heheheheeh. 
Pastu masa melalut click click update survey and blogger profile and survey
ternampak lah yang button 
Haiyan Donation
So qila click lah :D Donate thru nuffnang RM5 ;)
Pastu tetiba je bila saje saje duk tengok Earning. Hah ambik ko tetiba dapat CPUV yay!!!! *dancing*

So click click lah nuff qila bila keluar iklan INTI tu hehehe. XD
ok hakuna matata (it means no worries) 

Friday, December 20, 2013

Stop being ignorant

Why not read the Qur'an? by Nayzak

Picture from Nayzak :)


Orang kafir pon belajar pasal Nabi Muhammad SAW. Kita melayu ada?
Hm ada, cuma kurang..... Sikit sangat.
Mari lah kita belajar pasal Nabi kita okkkkk!? Hihi


Let's learn about Nabi!!!! :) Kalau bukan sekarang bila lagi?
Bila nak mati nanti?
Oh oh thats too late ok~
But slow slow lah :)
Jgn lupa baca Al-Quran.

 Kepada yang mampu, hafal lah :)
Kepada yang tidak mampu, baca lah :D
Kepada yang lemah, bergurulah :>

Hehehhehehehe qila lemah. So berguru dengan nenek je hihihi. Tak sabar nak tunggu nenek balik dari umrah and tadarus gitu dengan dia walaupun sebenarnya malas gila hhohoh. P/s: Qila mintak ampun tau nenek ku huhu dulu ku menyampah apabila ku jahil dulu T_T ok!


Tingkat atau golongan pembaca Quran dapat dibahagikan kpd  6 tingkat, mari kita perhatikan diri kita berada " ditingkat " yang mana, tergolong dari tingkat yang tinggi atau yang paling rendah?

1. GOLONGAN YANG LALAI
AL-GHAFILIN: Pembaca sekitar 1-9 ayat.

2. GOLONGAN YANG INGAT
AL-ZAKIRIN: Pembaca sekitar 10-49 ayat.
3. GOLONGAN PEMELIHARA
AL-HAFIZIN: Pembaca 50-99 ayat.

4. GOLONGAN SETIAWAN
AL-QANITIN: Pembaca sekitar 100-199 ayat.

5. GOLONGAN JIAWAN
AL-FAIZIN: Pembaca 200-299 ayat.

6. GOLONGAN JUTAWAN
AL-MUQANTIRIN: Pembaca 300-1000 ayat.

Sabda rasulullah saw: “Siapa kerap membacakan 10 ayat Quran tidaklah dituliskan daripada golongan yang lalai, Siapa membacakan 100 ayat Quran adalah dituliskan daripada golongan Setiawan dan siapa membacakan 1000 ayat Quran nescaya dituliskan daripada golongan Jutawan”. (H.R Abi Daud M. Abdullah bin Amru bin Al-Ash)

Subhanaallah....



banyaknya ganjaran yg Allah beri buat kita...sama2 lah kita muhasabah diri balik..Ya, iman kita sentiasa naik dan sentiasa turun...Oleh itu, selalulah membaca Al-Quran dan jika berada di tahap satu,usahakn untuk naik ke tahap dua dan akhirnya ke tahap "jutawan"!



cr: here

#notetoself;
Jgn jadi lalai....

“A small step toward recovery is giant progress.” 
― Mark Cortes

“We can’t go from zero to sixty in a day or even a week when it comes to shifting our food-habit gears. We have to take baby steps, starting with an increasing awareness of our habits and a willingness to chip away at the ones that aren’t doing us any good. Slowly, with time and commitment, we move away from the rat-race, multitasking mentality to a place where we want to give our meals and ourselves the time and attention we deserve.”
― Mary DeTurris Poust.

Inshaallah BOLEH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :] takyah tunggu new year lah new azam. start now! We have to take baby steps hehe :D

Pencarian Bloglist 2014 By BBL


BBL sedang mencari blog untuk mengisi slot bloglist baru 2014.
10 bloglist di tawarkan kepada blogger lelaki bagi slot blogger kacak &
10 bloglist bagi blogger perempuan untuk slot blogger cantik.


Peluang untuk korang mendapat slot bloglist sangat besar sebab
BBL dah asingkan antara bloglist lelaki & perempuan.


  TAMAT 31 Disember 2013

Thursday, December 19, 2013

My Fav Korean Drama ehehe Part1.

lol. awww i love them ihihi
"No matter how tiring, it doesn't matter. 
No matter how you hide from me, I will find you" -Mong ryong

Hihihihi i just love Sassy Girl Chun Hyang sampai umi pon semangat gila dulu beli CD huhuh 

________________________________________________________________


ok sebenarnya tak tahu nak update apa. Hehehehe so alhamdulillah Pip dapat 8A :D
I am sooo happy for her. Umm. (Well actually i know dia mmg akan dapat pon sebab dia mmg pandai -__-)
Not like me sigh. And lawak gila sebab masa tu Alim n Azim baru je solat dhuha for her hihihi. Maju gila ah sekarang boleh dapat result guna mesej je huhuhu.

hehehehehe. Malam ni mungkin tidur lagi dekat rumah nenek. Sangat happy hohohohoh.
Gila kaya orang tua ni. Sampaikan orang Astro dah buat Astro dia auto beli semua channel
Astro First and Astro Best hahahaha!!!! Can u imagine it? :O


So literally i watched Ular, Red 2, Planes, Lone Ranger, n Pawn Shop cerita hantu Thai takut gila
 lol sampai pukul 2 pagi ihihihiks.
Btw, no offence but cerita Ular cerita sangat typical and cambodo and i felt super stupid wasting 2 hours watching it.
Sebijik cerita Shark mat salleh haih.
Yelah, dah lah ular tak real langsung -_-. Ending serupa tahi ayoyo. Pastu cemtu je.
And i was like.

CEMTU JE?!?!?!?!??! SERIOUSLY!!!!!!!!!! OMG!!!!

Hahahaha over pulak. Lol whatever lah. Nak join GA tapi nk buat acane. Jakgi nak kena jln kaki gi rumah nenek. Huhuhu.
Nasibaik got more movies to watch he he he :3
So toodles x